Povodí Odry: Majetkoprávní příprava Nových Heřmínovů pokračuje

03.05.2012 10:41

V rámci přípravy investičního záměru na stavbu přehrady v Nových Heřminovech pokračuje majetkové vypořádání stavbou dotčených nemovitostí. V současnosti se vyřizují demoliční výměry a po jejich vyřízení a výběru dodavatele prací budou pravděpodobně na přelomu letošního léta a podzimu stavby zbořeny. Jedná se přitom pouze o řešení konkrétních problémových staveb.

Povodí Odry: Majetkoprávní příprava Nových Heřmínovů pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rozvodněná řeka, ilustrační foto

V rámci přípravy investičního záměru „Opatření na horní Opavě“ pokračuje souběžně se zpracováním projektové dokumentace a příslušných etap stavebního řízení také majetkové vypořádání stavbou dotčených nemovitostí. „Celé opatření je rozděleno na řadu samostatných staveb – opatření na tocích, revitalizace, suché nádrže, dopravní stavby a podobně – mezi něž patří také stavba přehrady v Nových Heřminovech. Zatímco v letech 2009 až 2011 probíhaly výkupy výhradně v území budoucí zátopy přehrady, od roku 2012 se oblast výkupů rozšířila i na další území pro řešení ostatních staveb,“ vysvětluje tiskový mluvčí státního podniku Povodí Odry Čestmír Vlček s tím, že v letošním roce budou probíhat výkupy zejména na území Zátora, kde se jedná o přípravu dvou staveb z kategorie opatření na tocích (stavby budou hrazeny z programu protipovodňové prevence – III. etapa) a současně smluvní řešení budoucích výkupů pro dvě revitalizace na území Zátora a Brantic (stavby budou hrazeny z Operačního programu Životní prostředí).

„Jelikož jsme se setkali v souvislosti s postupem majetkoprávní přípravy zejména na území Nových Heřminov se zkreslenými informacemi, které se týkaly připravované demolice některých objektů, je nutné uvést skutečnost na pravou míru. Státní podnik Povodí Odry u vykupovaných nemovitostí v rámci přípravy stavby budoucí přehrady a dalších staveb uzavírá současně s kupní smlouvou také smlouvu o zřízení věcného břemene, na jejímž základě bývalí vlastníci mohou vykoupené nemovitosti i nadále užívat v nezměněné podobě do doby, než je podnik vyzve k vydání nemovitostí z důvodu zahájení stavebních prací v daném území, nebo do doby, kdy sami požádají o zrušení uvedeného věcného břemene. Tímto postupem je naplněno usnesení vlády v tom, že vlastníci prodaných nemovitostí mají k dispozici peníze a také dostatek času na pořízení nové, náhradní nemovitosti za nemovitost vykoupenou,“ objasňuje Čestmír Vlček a pokračuje: „Ve třech konkrétních případech prodávající popsané věcné břemeno neměli zájem při prodeji nemovitostí uzavřít, neboť tyto nemovitosti neužívali ani před jejich prodejem, popř. toto věcné břemeno přesto, že bylo uzavřeno, nevyužívali a bylo tedy na základě vzájemné dohody zrušeno. Jelikož tyto objekty bez stálých uživatelů je obtížné uhlídat před nenechavci, a také proto, že všechny objekty jsou vykupovány s cílem jejich budoucí demolice, rozhodl se majitel v těchto případech přistoupit k demolici již nyní.“ V současnosti proto dochází k vyřizování demoličních výměrů a po jejich vyřízení a výběru dodavatele prací budou stavby s největší pravděpodobností na přelomu léta a podzimu zbořeny. Jde přitom o řešení konkrétních problémových staveb, nikoli o zahájení plošné asanace území, která by souvisela se zahájením samotné stavby přehrady. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…