Povodí Ohře: Částečné prázdnění vodní nádrže Podhora

29.08.2016 14:20

Vodní nádrž Podhora na Mariánskolázeňsku se právě částečně vypouští. Důvodem je potřeba rekonstrukce patních drénů, které zajišťují stabilní a bezpečnou hráz přehrady.

Povodí Ohře: Částečné prázdnění vodní nádrže Podhora
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Odvádějí totiž vodu běžně prosakující skrz hráz bezpečným a kontrolovatelným způsobem. Pro provedení této stavby je nutné snížit hladinu vody v nádrži, aby po tuto dobu byly průsaky co nejnižší a aby byla hráz co nejméně namáhána. Podhora je vodárenskou nádrží a po dobu snížení hladiny stále bude schopná krýt potřeby vody pro zásobování obyvatelstva.

Při přípravě vlastní stavby, která začne přibližně za 14 dní, byla řešena schopnost nádrže zajistit potřebné odběry vody, zejména pro vodárenské účely, při snížené hladině vody v nádrži, tedy při výrazně nižším objemu vody.

„Po vypracování manipulací pro období stavby se prokázalo, že nádrž Podhora v soustavě s nádrží Mariánské Lázně bude schopna dodávat potřebné množství do úpravny vody v Mariánských Lázních“, říká Jan Svejkovský, tiskový mluvčí Povodí Ohře.

V minulosti k podobně snížené zásobě vody v nádrži již došlo. Současné odběry vody jsou na nižší úrovni než například před 10 i 20 lety.

„Při snižování hladiny se zajišťuje i masívní přemisťování těch vodních živočichů, kteří se nejsou schopni pohybovat natolik rychle, aby zůstávali stále ve vodě“, dodal Svejkovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…