Povodí Ohře: Sledování rtuti v hraničních vodních tocích se SRN

26.03.2022 18:23 | Tisková zpráva

V lednu 2022 odbor vodohospodářských laboratoří státního podniku Povodí Ohře předložil zprávu, která se týká Sledování rtuti v hraničních tocích se SRN za rok 2021.

Povodí Ohře: Sledování rtuti v hraničních vodních tocích se SRN
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Tato zpráva krom sledování jakosti hraničních vod obsahuje i kontrolu hodnocení obsahu rtuti ve vzorcích vody a v plaveninách řeky Reslavy a Ohře, dále pak v sedimentech nádrže, na odtoku z nádrže Skalka a v neposlední řadě i ve svalovině ryb odlovených ve vodní nádrži Skalka. 

Anketa

Má NATO vyslat na Ukrajinu mírové sbory?

2%
97%
hlasovalo: 26655 lidí

Odběry vzorků vody a plavenin jsou vždy doplněny údajem o denním průtoku vody odečítaném na limnigrafu v Arzbergu na území SRN. Odběry vzorků na řece Reslavě byly cíleně prováděny i při zvýšeném průtoku. V roce 2021 bylo z Reslavy odebráno 20 vzorků, z toho 8 za průtoků vyšších než 10 m3/s. Z předložené zprávy vyplývají následující závěry:

· Zatížení řeky Ohře v profilu nad soutokem s Reslavou (profil 1101 Ohře hranice) je z hlediska obsah u rtuti (Hg) zanedbatelné. Nalezené hodnoty v roce 2021 přesáhly mez stanovitelnosti Hg <0,02 μg/l pouze dvakrát. Nejvyšší hodnota byla 23.6.2021, kdy byla naměřena hodnota 0,05 μg/l. Stanovení koncentrací Hg ve vodách jsou prováděny v souladu s normou ČSN EN ISO 17852 (75 7442) Jakost vod – Stanovení rtuti – Metoda atomové fluorescenční spektrometrie; 8.2008

· Z výsledků ze sledování v profilu Reslava Pomezí hranice (profil 1105) plyne zvýšený obsah rtuti ve vodě. V rámci provozního monitoringu byla nejvyšší hodnota koncentrace Hg zaznamenána v měsíci srpnu 2021, a to 0,99 μg/l.

· Průměrné hodnoty koncentrací rtutí zjištěné za rok 2021 ve splaveninách jsou na sledovaných profilech (Reslava a Ohře na přítoku do VN Skalka) prakticky shodné s minulým obdobím, a jsou mírně nižší než na počátku sledování, tj. roku 2010-11. Stanovení rtuti v pevných matricích je prováděno v souladu s ČSN 75 7440 Jakost vod. Stanovení celkové rtuti termickým rozkladem, amalgací a atomovou absorpční spektrometrií, 2009

· Koncentrace rtuti v dnových sedimentech VN Skalka jsou v porovnání s posledním vzorkováním v roce 2020 u většiny profilů podobné. Mírně nižší hodnoty byly naměřeny na profilu č. 9823 Ohře most vtok, kde byla zaznamenána hodnota Hg 9,7 mg/kg v sušině (v roce 2020 bylo 13,9 mg/kg sušiny).

· Výsledky analýz sedimentu z bantamu na odtoku z VN Skalka v roce 2021 vyplývá, že hodnoty koncentrace rtuti v čerstvém sedimentu na odtoku z nádrže Skalka byly na úrovni roku 2020.

· Ryby v nádrži, především dravé, obsahují několikanásobně vyšší koncentrace rtuti ve svalovině, než je limit uvedený v Nařízení komise (ES) č. 1881/2016, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách. Obsah rtuti v rybách nalezený v roce 2021 se výrazně neliší oproti letům minulým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…