Povodí Ohře: Vodní nádrže v přípravě na možné sucho

26.04.2020 17:44

Posledních šest let bylo na našem území suchých. Nedostatek vody vnímal snad každý a měl dopad na řadu odvětví – zemědělství, vodárenství, průmysl, rekreaci… Vodohospodáři se musí zejména na jaře připravit na téměř jakýkoliv scénář vývoje srážek během celého roku.

Povodí Ohře: Vodní nádrže v přípravě na možné sucho
Foto: Povodí Ohře
Popisek: Povodí Ohře.

Jaro je nejdůležitější okamžik, protože obvykle bývá přebytek vody z tajícího sněhu, z vydatných srážek a příroda si ještě nenárokuje velké množství vody na růst biomasy. Zbývá tedy obvykle dostatek vody pro plnění nádrží. A jak připravil státní podnik Povodí Ohře nádrže pro letošní rok, po zimě s minimálním množstvím sněhové pokrývky? Maximálně, jak to šlo!

Poslední roky se na našem území nedostává srážek, jsou velmi nerovnoměrně rozložené v průběhu roku a jejich úhrn je nižší než dlouhodobý průměr. To má vliv nejen na průtoky vody ve vodních tocích, na objemy vody ve vodních nádržích, ale i na hladiny podzemních vod.

„Jedním z nástrojů, jak se s nedostatkem vody vyrovnat jsou vodní nádrže. Umožní nejen vodu pro činnost člověka využít, ale v nejvíce potřebném období ji dokáže i nabídnout přírodě – vodním tokům,“ uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

Aktuálně máme zhodnocený stav ke konci března 2020. Od té doby se průtoky v řekách pomalu snižují. Nádrže, u kterých dochází k přechodu ze zimní zásobní hladiny na letní zásobní hladiny, nadále plníme. Jedná se o nádrže Janov, Skalka, Újezd, Stanovice a Jesenice. S ohledem na pozvolný pokles průtoků na přítocích se plnění těchto nádrží zpomaluje, nebo zastavuje. Naplnění nádrží je v současné době dostatečné, a to i pro případ, že bude v budoucím období nastávat hydrologické sucho obdobné předchozím rokům. Výjimku tvoří nádrž VD Vidhostice, která byla naplněná jen na 67 %. Zde je cílem v nastávajícím období vodou nadmíru šetřit a uvolnit ji až v období kritického nedostatku vody v Blšance, který můžeme v letním období očekávat.

„S výjimkou VD Vidhostice byly ke konci března všechny vodní nádrže naplněné na 96 až 100 % svých zásobních objemů. Samozřejmostí je, že necháváme volné retenční objemy, které mají za úkol eliminovat účinky povodní,“ dodal Svejkovský.

Ani v současné době nikdo nedokáže předpovědět na několik měsíců dopředu, jestli přijde povodeň či ne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…