Povodí Vltavy dokončilo opravu plavební komory Modřany

26.12.2018 11:58

Důležitý prvek na Vltavské vodní cestě, plavební komora vodního díla Modřany v Praze, se dočkal opravy horních vrat komory, která byla hrazena z prostředků Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 6,1 mil. korun.

Povodí Vltavy dokončilo opravu plavební komory Modřany
Foto: Povodí Vltavy
Popisek: Povodí Vltavy

Práce trvaly od března letošního roku a spočívaly v opravě horních vrat plavební komory Modřany. Jedná se o poklopová ocelová vrata Čábelkova typu o váze 36 t, která byla v nepřetržitém provozu od doby uvedení vodního díla do funkce, tj. cca od roku 1986.

Vrata byla kompletně odstrojena a vyjmuta z ohlaví plavební komory, aby bylo možné provést opravu ložisek uložených ve zdech plavební komory. Vlastní těleso vrat bylo staticky přepočteno, dodatečně vyztuženo, byla opravena dílčí poškození konstrukce vrat a kompletně obnoveny povrchové ochrany. Dále byla provedena repase výsuvných čepů vrat, byla opravena ložiska vrat, opraveny příruby, těsnění a aretační čepy.

Součástí této technologické opravy byla rovněž oprava poškozených betonových konstrukcí mezivratí horních vrat a těsnícího prahu. Následně byla opravená vrata osazena zpět do plavební komory, připojena k ovládacímu hydromotoru, odzkoušena a uvedena do provozu . Tato oprava významně prodlužuje životnost vrat komory i funkčnost celého vodního díla Modřany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…