Pracovníci ÚZSVM objevili v katastru nemovitostí kuriózního vlastníka pozemku na Hodonínsku

04.10.2018 14:31

Při prošetřování majetkových položek zapsaných v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikované vlastníky narazili pracovníci Úřadu pro zastupování státu v Hodoníně na kuriózní neexistující subjekt – Státní policejní úřad Brno. Na jeho listu vlastnictví je zapsán malý pozemek o výměře 30 m2 v katastrálním území Násedlovice.

Pracovníci ÚZSVM objevili v katastru nemovitostí kuriózního vlastníka pozemku na Hodonínsku
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Pozemek byl před druhou světovou válkou ve vlastnictví židovské rodiny. V květnu 1943 byl do pozemkové knihy zanesen jako vlastník tohoto a dalších pozemků subjekt s německým názvem Geheime Staatspolizeileitstelle Brünn, čili brněnská úřadovna nechvalně proslulého nacistického Gestapa. 

Na základě dekretu prezidenta republiky o konfiskaci a rozdělení zemědělského majetku Němců, Maďarů a zrádců a nepřátel českého a slovenského národa se pozemek v roce 1945 stal majetkem československého státu. Všechny pozemky vedené ve společné knihovní vložce se následně staly předmětem přídělu Národního pozemkového fondu, jedině parcela u Následlovic zůstala nepřidělena. 

Při komplexním zakládání evidence nemovitostí v roce 1982 došlo k přepisu pozemku na list s vlastnickým právem státu, a k subjektu s právem hospodaření byl pravděpodobně doplněn volný překlad dřívějšího německého vlastníka z pozemkové knihy – Státní policejní úřad Brno. Tento letitý kuriózní zápis s vlastníkem, který nikdy neexistoval, byl objeven až nyní zásluhou pracovníků ÚZSVM.
Protože pozemek patří svým charakterem a využitelností do zemědělského půdního fondu, byl o výsledku prošetřování v katastru nemovitosti informován Státní pozemkový úřad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

11:59 ČEZ: 59 procent domácností, které si pořídí fotovoltaiku s baterií, sníží spotřebu minimálně o 20 procent

Číslo týdne