Pražská hygiena zvyšuje výdaje na vzdělávání svých zaměstnanců

11.07.2018 19:18

Ředitel Hygienické stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) Jan Jarolímek věnuje od svého uvedení do funkce šéfa pražských hygieniků v březnu 2016 velkou pozornost zefektivnění chodu HSHMP. Soustředí se rovněž na oblast snížení nákladů na provoz, kde se mu podařilo uspořit finanční prostředky, které je nyní možné vynaložit třeba do vzdělávání odborných zaměstnanců.

Pražská hygiena zvyšuje výdaje na vzdělávání svých zaměstnanců
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

V provozní oblasti se povedlo například zrušit či přesoutěžit řadu „starých“ smluv, zeštíhlit organizační strukturu, sestěhovat některá pracoviště z pronajímaných objektů do budov, se kterými má HSHMP právo hospodaření a kde neplatí žádné nájemné, zajistit efektivnější nákupy apod. Kromě vzdělávání zaměstnanců jsou dalšími z preferovaných oblastí, kam směřují uspořené finance lepší pracovní vybavení zaměstnanců, kvalitnější stav kanceláří a prohlubování a udržování korektních vztahů na jednotlivých pracovištích. Náklady na vzdělávání byly proto z rozhodnutí ředitele HSHMP významně navýšeny z původního cca 0,5 milionu korun (rok 2017) na současný téměř 1,4 milionu korun (schválený rozpočet 2018).

Aktuálně se také řeší způsoby adekvátních a hlavně efektivních porad všech úseků HSHMP. Pražská hygiena totiž kromě svého ředitelství v Rytířské ulici v Praze 1 působí na území metropole na několika dalších detašovaných pracovištích, která přibližně rovnoměrně regionálně pokrývají činnostmi HSHMP dílčí části Prahy. Jednotlivá oddělení příslušných odborných útvarů HSHMP tak v Praze působí na celkem osmi pracovištích.

Koordinace práce všech zaměstnanců takových pracovišť je při tak širokém regionálním rozvrstvení poměrně náročná. Jako účinný nástroj zefektivnění koordinace společných činností se ukazují pravidelné každoroční výjezdní porady všech zaměstnanců celého konkrétního odboru po dobu jednoho až dvou dnů mimo území Prahy.

V nedávné době realizoval výjezdní pracovní poradu mimo území Prahy, konkrétně ve středočeském městě Kutná Hora, například odbor hygieny výživy a předmětů běžného užívání (dále jen „HV a PBU“).

„V návaznosti na naše aktivity spojené s agendou Podnik podporující zdraví se zabýváme možnými způsoby, jak zefektivnit svou činnost a mezi dílčí cíle patří také určitá kolegiální sounáležitost mezi zaměstnanci v jednotlivých odborech pražské hygieny. Uspořádat pracovní setkání všech zaměstnanců konkrétního odboru během běžných pracovních dnů se ukazuje jak z věcného, tak časového hlediska jako nereálné,“ podotýká k danému tématu ředitel pražských hygieniků Jan Jarolímek a dodává: „Naopak časově omezená, byť intenzivnější, jedno či dvou denní výjezdní porada přináší, dle našich dosavadních ohlasů, větší efektivitu. Lidé mají navíc možnost se kromě čistě pracovních záležitostí pobavit i o věcech neformálních, což dle mého názoru posiluje lepší pohodu na pracovišti. V businessu se tyto aktivity označují jako teambuilding.“

Ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HV a PBU) Zdeňka Shumová na první den porady pro zaměstnance připravila tematicky rozdělené odborné prezentace týkající se klamavých obchodních praktik, sjednocení postupů při nařízení opatření a hodnocení závad dle rizika. Následovala všeobecná diskuse a konkrétní podněty a připomínky k danému tématu. Vystoupil také Pavel Zikl, vedoucí oddělení PBU, který kolegům prezentoval téma materiálů přicházejících do styku s potravinami.

Druhý den se v dopoledním programu řešila odborná témata ve vztahu k alimentárním nákazám, nebezpečným výrobkům a „protikuřáckému“ zákonu. K těmto námětům proběhla plodná diskuze, která byla přínosem pro vyjasnění některých postupů v rámci jednotlivých oddělení odboru.

Součástí výjezdní porady HV a PBU byl i společenský program spojený s prohlídkou zajímavých historických míst Kutné Hory a večerní přátelské posezení.

Jednotliví zaměstnanci HV a PBU hodnotí výjezdní poradu v Kutné Hoře jako velmi prospěšnou, pozitivní, plnou nových odborných poznatků. Všichni možnosti společné výjezdní porady využili k probrání pracovních témat, na která není v běžném pracovním dni dostatek potřebného času.

Podobné výjezdní porady jako HV a PBU již v rámci HSHMP absolvovaly odbor hygieny obecné a komunální (HOK), odbor protiepidemický (EPI) a odbor správní (OS). Ve fázi záměrů ještě v letošním roce jsou pak pracovní výjezdní porady odborů hygieny dětí a mladistvých (HDM) a hygieny práce (HP).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…