Pražská hygienická stanice provedla loni 543 kontrol zařízení, kde je prováděna pedikúra

24.03.2019 7:36

Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen "HSHMP") se v roce 2018, v rámci plnění regionálních úkolů, věnovala rovněž kontrolám provozoven pedikúr. Kontroly prováděli zaměstnanci odboru hygieny obecné a komunální.

Pražská hygienická stanice provedla loni 543 kontrol zařízení, kde je prováděna pedikúra
Foto: praha.eu
Popisek: Hygienická stanice hl. m. Prahy - logo

Pedikúra zahrnuje činnosti spojené s odborným ošetřením nohou a celkovou péčí o nohy. Patří mezi tzv. činnosti epidemiologicky závažné: potenciální riziko spočívá v eventuálním přenosu bakteriálních, virových či plísňových infekčních chorob. Při této činnosti můře při nesprávném použití ostrých nástrojů dojít k porušení integrity kůže.

Obor pedikúry zaznamenal v posledních letech řadu změn a inovací. Významně se změnil a rozšířil způsob ošetření nohou. Vedle tzv. „mokré“ metody se používá v provozovnách pedikúr i přístrojová, takzvaná „suchá“ metoda. Ta se provádí bez namáčení ve vodě, nepoužívají se zde ostré, řezné nástroje a celé ošetření se provádí nejnovějšími technologiemi.

Cílem tohoto regionálního úkolu byla kontrola dodržování požadavků kladených na výkon činností epidemiologicky závažných podle § 19 – 21 zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, v uvedených provozovnách, kdy je při nedodržování správných postupů při poskytování služby riziko ohrožení nebo poškození zdraví fyzických osob infekčním nebo jiným onemocněním.

V registru HSHMP bylo evidováno území hlavního města Prahy k 1. 1. 2018 celkem 2642 zařízení, kde je prováděna pedikúra. Ve většině případů jsou v provozovnách vykonávány i další služby spadající pod činnosti epidemiologicky závažné. Při evidenci těchto zařízení se potvrzuje skutečnost, že při poskytování služeb epidemiologicky závažných je velká obměna poskytovatelů služeb. Velmi často dochází v průběhu roku ke zrušení činnosti v dané provozovně, případně je provozovna v průběhu roku zcela zrušena. Ohlašovací povinnost HSHMP v současné době není legislativně zavedena. Během kontrol se komunální hygienici nezřídka setkávali se stavem, kdy službu poskytující osoby nebyly vždy řádně proškoleny a mnohdy ani neovládaly český jazyk.

V roce 2018 bylo provedeno celkem 543 kontrol. Byly zjištěny nedostatky v celkem ve 42 provozovnách, což je v cca 7,7 %. Nejčastěji se kontrolní pracovníci setkávali s nedostatky ve vybavení lékárniček první pomoci nebo nepředložení zdravotních průkazů, nesprávnou očistou pracovních nástrojů, opakovaným použitím prádla, pochybením v provozní a osobní hygieně (nedostatečné očištění pracovních ploch, neprovádění pravidelného úklidu provozovny), s nedostatky v ukládání odpadu, byly nacházeny dezinfekční prostředky s prošlou exspirační dobou. Zjištěné závady byly obvykle řešeny uložením napomenutí nebo pokuty v příkazním řízení na místě. Celkem byly uloženy tři blokové pokuty v celkové výši 2 500 Kč a dva příkazy v celkové výši 17 000 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

7:23 Kancelář prezidenta republiky: Prezident Petr Pavel navrhl Senátu ústavní soudce

Prezident republiky Petr Pavel předložil podle čl. 84 odst. 2 Ústavy ČR a § 6 zákona č. 182/1993 Sb.…