Pražský hrad oslaví výročí vzniku České republiky a zahájení jubilejního 100. roku republiky

29.12.2017 14:43

Pražský hrad oslaví 25. výročí vzniku České republiky a zahájení jubilejního 100. roku republiky slavnostním střídáním Hradní stráže a mimořádnou expozicí v prostorách prezidentské kanceláře

Pražský hrad oslaví výročí vzniku České republiky a zahájení jubilejního 100. roku republiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad

V den státního svátku 1. ledna 2018 bude ve 12.00 hodin provedeno na I. nádvoří Pražského hradu výjimečné Slavnostní střídání stráží. Příchod nové stráže bude s hudebním doprovodem, na I. nádvoří přijedou i motocykly Hradní stráže, hudba Hradní stráže bude v trojnásobném počtu a novou stráž doplní velitel slavnostní jednotky a vlajkonoši se státní vlajkou a bojovým praporem. Ceremoniál bude doplněn o hlášení velitelů staré a nové stráže veliteli slavnostní jednotky a po předání malé standarty prezidenta republiky mezi strážemi zazní státní hymna.

Průběh ceremoniálu může být upraven podle povětrnostních podmínek.

Od 12.30 do 17 hodin budou dne 1. ledna 2018 zpřístupněny Návštěvní místnosti Kanceláře prezidenta republiky. Návštěvníci budou vstupovat tzv. čestným vstupem pod prezidentským balkonem, který je jinak rezervován pouze pro nejvýznamnější oficiální hosty. Mimořádná expozice s volným vstupem zde připomene čtvrtstoletí naší novodobé státnosti.

Budou vystaveny mimo jiné originální slavnostní výtisk Ústavy České republiky (zápůjčka z Archivu Poslanecké sněmovny) nebo nejvyšší státní vyznamenání naší země. Památka prvního prezidenta ČR Václava Havla bude připomenuta originály dokumentů ze sbírek Archivu Kanceláře prezidenta republiky z let 1992 a 1993, které mapují vznik České republiky i prezidentskou inauguraci. Vedle současné vlajky prezidenta republiky uvidí návštěvníci také standartu prezidenta ČSFR, která vlála nad Pražským hradem.

Příchozí se budou moci podepsat do pamětní knihy. Pro prvních 5000 návštěvníků je připravena limitovaná edice pamětních listů k 25. výročí vzniku ČR s faksimilií podpisu prezidenta republiky.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…