Pražští celníci a kontrola nelegální zaměstnanosti v metropoli

05.08.2017 10:58

Ve čtvrtek 3. srpna provedli pražští celníci kontrolní akci zaměřenou na dodržování zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Vytipovali si panelový dům v Praze 4 – Chodově, na kterém probíhaly zateplovací práce. Kvůli možnému útěku kontrolovaných cizinců, celníci nejprve obstoupili celý blok, aby mohla začít řádná kontrola.

Pražští celníci a kontrola nelegální zaměstnanosti v metropoli
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celní správa ČR.

Celníci celkem zkontrolovali 14 pracovníků, šest jich pocházelo ze zemí Evropské unie (tři Slováci, tři Maďaři), šest bylo z Ukrajiny a zbylí dva z Moldávie.  Ve čtyřech případech bylo zjištěno porušení informační povinnosti ze strany zaměstnavatele vůči úřadu práce, pět cizinců z Ukrajiny a dva Moldavané neměli povolení k výkonu práce vůbec, tudíž byli předáni cizinecké policii k dalšímu šetření a případnému vyhoštění z České republiky.

Celníci se rovněž velice často setkávají s nešvarem, že pracovníci ze zemí bývalého Sovětského svazu mají ve svém cestovním dokladu polské turistické nebo pracovní vízum, které je však v žádném případě neopravňuje na našem území vykonávat jakoukoli pracovní činnost. Cizinci bývají během kontroly rovněž lustrováni, zda se nenachází v evidenci systému CS jako dlužníci za pokuty v dopravě nebo jiné přestupky, při této kontrole bylo ovšem v tomto případě všechno v pořádku.

V případě, že zaměstnavatel nesplní informační povinnost vůči úřadu práce, může mu být uložena pokuta až do výše 100 000 korun, a jestliže zaměstnává cizince bez platného povolení, je sankce v rozmezí od čtvrt do deseti milionů korun.

Od začátku letošního roku provedli pražští celníci na území hlavního města 25 kontrol zaměřených na nelegální zaměstnávání cizinců. Nelegální pracovníci pocházejí nejčastěji z Ukrajiny, Moldávie, Běloruska, Číny nebo Vietnamu. Nejčastějším terčem kontrol jsou stavby, různá asijská bistra nebo třeba nehtová a kosmetická studia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…