Pražští strážníci spolu s policisty budou na přechodech u škol dohlížet na bezpečnost školáků

29.08.2016 15:36

Stejně jako v minulých letech i na začátku letošního školního roku budou pražští strážníci a policisté ve zvýšené míře hlídat přechody pro chodce v blízkosti škol a školských zařízení. Zvýšený dohled nad bezpečím školáků na přechodech bude pokračovat i v dalších zářijových dnech.

Pražští strážníci spolu s policisty budou na přechodech u škol dohlížet na bezpečnost školáků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

„Jsem velmi rád, že díky těsné součinnosti Městské policie Praha a Policie ČR budou přechody v blízkosti škol bezpečné. Bezpečnost dětí v dopravě je jednou z našich priorit," řekl Bc. Libor Hadrava, radní HMP pro oblast bezpečnosti.

Na zajištění bezpečnosti dětí bude v prvních dnech školního roku dohlížet celkem 247 strážníků.

„Místně příslušná obvodní ředitelství Městské policie hl. m. Prahy mají díky mnohaletým zkušenostem zmapovány přechody pro chodce, které děti velmi často využívají při cestě do školy a které se v některých případech nenachází přímo u škol. Protože chceme zajistit bezpečnost i těchto školáků, budou strážníci dohlížet na 173 přechodech u 154 základních škol,“ uvedl ředitel Městské policie hl. m. Prahy Ing. Eduard Šuster.

Od druhého zářijového týdne pak bude pod dohledem strážníků  každý všední den po celý školní rok více než 110 přechodů v čase od cca 7.15 až do 8.00 hodin.

Strážníci se nicméně snaží bezpečnost dětí v pražském provozu zajistit i dalšími cestami, například tak, že je vedou k samostatnosti a znalosti dopravních předpisů a pravidel bezpečného pohybu na komunikacích. To je práce zejména kolegů z oddělení prevence, kteří děti v této oblasti vzdělávají nejen ve školních třídách, ale především na dopravních hřištích, kde s nimi trénují nejrůznější dopravní situace, ale učí je také, jak se chovat bezpečně a jak být vybaven například pro jízdu na kole.

V souvislosti se začátkem školního roku Městská policie Praha doporučuje, aby rodiče svým dětem připomněli pár preventivních rad:

·         Nejkratší cesta do školy nemusí být ta nejbezpečnější.
·         Silnici je nejlepší přecházet přes přechod pro chodce.
·         Na přechod je bezpečné vstupovat až poté, kdy řidič s vozidlem zastaví.
·         Před tramvají nemají chodci přednost.
·         Viditelně umístěné reflexní prvky na oblečení nebo aktovce zvyšují bezpečnost dítěte v dopravě.

Jedno doporučení také přímo pro rodiče školáků aby výchova k bezpečnému pohybu byla pro děti přínosem, je nutné být dětem co nejvíce příkladem. Nezapomeňte, že jste pro děti tou nejdůležitější osobou. Stále pozoruje a sleduje vaše chování a tím získává jasný příklad pro své budoucí jednání.

Na závěr pražská městská policie apeluje na všechny řidiče, aby i oni věnovali maximální pozornost provozu na pozemních komunikacích, a to nejen v blízkosti přechodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…