Před budovou Generálního štábu české armády byla zahájena výstava Ženy na bojištích a v zázemí

19.08.2016 14:01

Ve čtvrtek 18. srpna byla zahájen další z pravidelných výstav, které se v letošním roce uskuteční na Vítězném náměstí před budovou Generálního štábu.

Před budovou Generálního štábu české armády byla zahájena výstava Ženy na bojištích a v zázemí
Foto: Armáda ČR
Popisek: Armáda ČR, logo.

Autory výstavy nazvané Ženy na bojištích a v zázemí jsou Jindřich Plachý a Jindřich Marek z Vojenské historického ústavu. Výstava vybočuje z rámce těch předchozích, které se věnovaly českým vojenským tradicím, v nichž dominovali převážně muži. Prvními vojákyněmi v novodobé české historii se staly v roce 1942 v Buzuluku dobrovolnice, které oblékly uniformu a prošly základním výcvikem, aby mohly bojovat na frontě s nacistickými okupanty. 

Výstava o ženském hrdinství se neomezuje pouze na ryze vojenskou stránku, ale je věnována i ženám – hrdinkám domácího odboje a těm, které byly transportovány do nacistických koncentračních táborů. V dnešní armádě již dávno nepůsobí ženy pouze v tradičních ženských oborech u spojařů, zdravotníků a v administrativě. Mají také nezastupitelné místo při účasti v náročných a nebezpečných zahraničních misích. Výstava je věnovaná všem statečným ženám, na jejichž odkaz dnes navazují vojákyně současné AČR. Součástí programu byla také přehlídka historických i současných uniforem vojákyň.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…