Předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paul Ryan navštívil Poslaneckou sněmovnu

27.03.2018 15:52

P. Ryan nejprve promluvil na schůzi Sněmovny a poté s předsedou PS Radkem Vondráčkem podepsali společnou deklaraci, která mimo jiné připomíná americký podíl na vzniku Československa před 100 lety.

Předseda Sněmovny reprezentantů Kongresu USA Paul Ryan navštívil Poslaneckou sněmovnu
Foto: psp.cz
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Na 100. výročí vzniku někdejšího Československa a na americký podíl na vyhlášení samostatnosti odkazuje deklarace, kterou dnes podepsali předsedové Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Paul Ryan a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Stalo se tak na zvláštní schůzi Sněmovny, při níž třetí nejvýše postavený činitel Spojených států Ryan pronesl projev.

"Československo vzniklo díky podpoře Kongresu Spojených států amerických a prezidenta Woodrowa Wilsona, vzniklo na stejných základních principech, na kterých byly založeny Spojené státy americké," stojí v prohlášení, které připomíná, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk formuloval prohlášení nezávislosti právě ve Spojených státech.

Prohlášení konstatuje, že Češi a Američané spojili své síly na frontách obou světových válek neváhali obětovat životy, aby se stal svět opět svobodným a lepším. "Dlouhá desetiletí se naše národy nehodlaly smířit s rozdělením Evropy železnou oponou," poukazuje deklarace na období studené války a rozdělení světa na západní a východní blok.

Spojené státy jsou s Českem a s Evropou svázány podle deklarace "historickými, duchovními, hospodářskými, politickými i strategickými pouty s hlubokými kořeny, které nedokázal nikdo zpřetrhat ani v osudových okamžicích dějin".

"Svoboda, demokratická civilizace a rovnost našich národů jsou základem toho, že můžeme odkaz a hodnoty našich zakladatelů s plným vědomím spoluodpovědnosti, rovnosti a solidarity rozvíjet v Evropě a právě tak v transatlantických organizacích kolektivní obrany a kolektivní bezpečnosti," pokračuje text prohlášení.

Masarykův a Wilsonův odkaz a odkaz jejich pokračovatelů podle deklarace představuje záruku bezpečnosti, míru, rozvoje svobod obyvatel, kultivace demokratického právního státu a dalšího rozvoje přátelství Českem a Spojenými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…