Předseda Vojenského výboru NATO dorazil na návštěvu ČR

20.06.2016 22:11

Armádní generál Petr Pavel poprvé oficiálně navštívil Českou republiku od převzetí funkce předsedy Vojenského výboru NATO. V rámci své návštěvy diskutoval s náčelníkem Generálního štábu armádním generálem Josefem Bečvářem o aktuálních hrozbách, českém předsednictví V4, ale i o krocích NATO k ochraně Pobaltí. Setkal se i s náměstkem ministra obrany Jakubem Landovským.

Předseda Vojenského výboru NATO dorazil na návštěvu ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

Návštěvu zahájil generál Pavel slavnostním přivítáním před budovou Generálního štábu AČR, na které bezprostředně navázalo jeho pracovní jednání s náčelníkem Generálního štábu AČR armádním generálem Josefem Bečvářem. Následně se generál Pavel setkal na Ministerstvu obrany s náměstkem pro řízení Sekce obranné politiky a strategie MO Jakubem Landovským. Na tiskové konferenci generál Pavel uvedl, že je potřeba navyšovat obranný rozpočet, včetně toho českého. Aliance podle Pavla neuvažuje o tom, že by do Pobaltí, nebo obecně na svou východní hranici přesunula nějaké významné vojenské síly. Neodpovídá to stále platné dohodě s Ruskem, ale ani aliančním principům.

„Jsem rád, že v těchto poměrně složitých vojensko-politických situacích má Česká republika svého zástupce v takto významné pozici jako předsedu Vojenského výboru Aliance. Při našem setkání se hovořilo o blížícím se summitu ve Varšavě, pana generála Pavla jsem informoval o přijatých závěrech na skupině V4 v minulém týdnu, kdy se především jedná o společný výcvik v Pobaltí,“ sdělil armádní generál Josef Bečvář.

„Aliance zdůrazňuje, že opatření, která přijímá, budou adekvátní situaci a budou vždy mít obranný charakter. Není cílem Aliance vytvořit na východě vojenskou hráz proti rozsáhlé ruské agresi, protože taková agrese není na pořadu dne a veškerá zpravodajská hodnocení nic takového nenaznačují,“ uvedl generál Pavel. Pro odstrašení případných hrozeb se počítá s rozmístěním čtyř mnohonárodních praporů, které mají zamířit do pobaltských zemí a Polska.

Další hrozby vidí zejména v podobě extremismu, terorismu a slabých a nestabilních států na jih od hranic Aliance, se kterými je spojena migrační vlna. „Nejlepším způsobem, jak řešit problémy jihu, nejsou vojenská intervence a vojenské řešení, ale je to komplexní řešení, které obsáhne jak vojenské a vnitřně bezpečnostní, tak ekonomické a další oblasti,“ poznamenal generál Pavel. Klíčovým prvkem pak je intenzivní spolupráce mezi NATO a Evropskou unií.

Poté generál Petr Pavel jednal s náměstkem ministra obrany Jakubem Landovským o tématech, která budou klíčová na nadcházejícím summitu NATO ve Varšavě. Probírali spolu i výše zmíněné posílení aliančních kapacit k ujištění exponovaných spojenců na východní hranici. Generál Pavel v tomto kontextu zdůraznil, že není důležité jen navyšování výdajů na resort obrany, ale i to, jakým způsobem se navýšení prostředků promítne do rozvoje schopností členských státu NATO.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…