Představitelka MIFI seznámila české studenty s evolucí a novými trendy vývoje reaktorů VVER

01.11.2017 12:40

Ve dnech 26. a 27. října 2017 proběhly na Vysokém učení technickém v Brně a Západočeské univerzitě v Plzni přednášky věnované reaktorům VVER. Studenty s bezpečnostními systémy těchto reaktorů a moderními ruskými jadernými elektrárnami typu VVER-1200 generace III+ seznámila Olga Momot, docentka Obninského ústavu jaderné energetiky spadajícího pod jadernou univerzitu MIFI.

Představitelka MIFI seznámila české studenty s evolucí a novými trendy vývoje reaktorů VVER
Foto: Archiv podniku.
Popisek: Dva nové bloky Novovoroněžské jaderné elektrány s reaktory VVER-1200.

Podobné přednášky na českých vysokých školách proběhly již poněkolikáté a konají se v rámci dlouhodobé spolupráce s ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom.

Lektorka z MIFI představila studentům historii reaktorů VVER: vznik prvních reaktorů tohoto typu, jejich vývoj a rozvoj jejich použití ve světě. Uvedla, že první reaktor typu VVER byl uveden do provozu v roce 1964 v ruské jaderné elektrárně Novovoroněžská a v té době šlo o nejvýkonnější jaderný reaktor na světě. „Od té doby jsou prototypy všech nových typů reaktorů VVER tradičně stavěny právě v Novovoroněžské elektrárně. Patří mezi ně i reaktor VVER-1200, který se v únoru 2017 stal prvním reaktorem generace III+ v komerčním provozu,“ řekla Olga Momot.

Dodala, že v současnosti patří reaktory typu VVER mezi nejbezpečnější a nejspolehlivější jaderné reaktory na světě a jejich efektivitu dokazuje dlouhý provoz bez jediné vážné havárie. Celkově tento typ reaktorů odpracoval celkem 1500 reaktorroků.

Reaktory typu VVER pracují v obou českých jaderných elektrárnách, Dukovany a Temelín, a také v jaderných elektrárnách Jaslovské Bohunice a Mochovce na Slovensku, Paks v Maďarsku, Loviisa ve Finsku, Kozloduj v Bulharsku ad. Kromě Evropy moderní ruské jaderné elektrárny typu VVER používá také Indie, Čína a Írán.

Olga Momot podrobně seznámila studenty s reaktorem VVER-1200 a uvedla, že co do provozovaných typů jde o nejbezpečnější a nejspolehlivější jaderný reaktor na světě, který plně odpovídá bezpečnostním požadavkům přijatým po fukušimské havárii.

Velká pozornost byla věnována také bezpečnosti těchto reaktorů. Osobitostí reaktorů VVER-1200 je spojení aktivních a pasivních bezpečnostních systémů. Bloky mají dvojitou ochrannou obálku, pasivní systém odvodu tepla do atmosféry a lapač taveniny. Díky těmto systémům zůstane jaderná elektrárna v bezpečném stavu, i když v okolí zuří přírodní katastrofy (zemětřesení, tornádo apod.), nebo když na ni dopadne letadlo.

Bloky tohoto typu se v současnosti staví v jaderných elektrárnách Leningradská II v Rusku a Ostrověcká v Bělorusku a výstavba se připravuje v maďarské JE Paks II, ve finské JE Hanhikivi, v turecké JE Akkuyu a v bangladéšské JE Rooppur.

Protože nejnovějšími energetickými reaktory v Česku jsou VVER-1000 v JE Temelín, zajímaly studenty rozdíly mezi VVER-1000 a modernějšími VVER-1200. Zajímali se o zlepšení provozních parametrů palivových kazet a o technická řešení, která umožnila zvýšit výkon a tepelnou účinnost bloku typu VVER-1200.

Studenti se zajímali rovněž o perspektivní projekty Rosatomu. Ptali se na reaktory typu VVER-TOI a na rozdíly oproti typům VVER-1200 a VVER-1000.

„Jsme rádi, že před našimi studenty vystoupila odbornice z ruského výzkumného ústavu a že tímto pokračuje naše spolupráce s Rosatomem. Prezentující studentům doplnila výklad o jaderných reaktorech konkrétními příklady jaderných reaktorů a seznámila studenty s moderními projekty,“ říká Jan Zdebor, proděkan pro spolupráci s praxí fakulty strojní ZČU v Plzni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…