Předvolební vysílání pro volby do Evropského parlamentu v ČRo

30.03.2014 19:50

Český rozhlas připravil pro předvolební vysílání 10 programových řad, a to na celoplošných i regionálních stanicích. Významnou roli sehraje i speciální web www.rozhlas.cz/informace/volby_ep, na kterém budou základní informace o samotných volbách, o Evropském parlamentu a také odkazy na jednotlivé programy s možností si je poslechnout ze záznamu. Termín voleb do Evropského parlamentu je 23. až 24. 5. 2014.

Předvolební vysílání pro volby do Evropského parlamentu v ČRo
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Český rozhlas dá významný prostor zástupcům všech kandidujících subjektů, a to hned na třech okruzích - na Radiožurnálu, na Plusu a na kompletní síti regionálních stanic. Každý subjekt kandidující ve všech krajích ČR se objeví na všech těchto stanicích. Připraveny jsou pořady různých formátů: debaty v podobě kulatých stolů, rozhovory "jeden na jednoho“ i vizitky, tedy předtočené odpovědi na jednotný dotazník,“ popisuje z části předvolební vysílání náměstek generální ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

V rámci diskusí a rozhovorů se zástupci všech 39 kandidujících subjektů představí například v pořadu „Den podle“ a „Názory a argumenty“ na ČRo Plus nebo ve čtyřech „Speciálech Radiožurnálu“. Speciály budou i letos vysílány ze studia S1 přímo z budovy Českého rozhlasu na Vinohradech, a to ve volebním týdnu. Zástupci stran budou rozlosováni do skupin po 9-10 a v těchto skupinách se ve „Speciálech Radiožurnálu“ představí.

„Stejně jako v případě podzimních voleb do Poslanecké sněmovny, i tentokrát bude Český rozhlas maximálně transparentní. Pořadí, v jakém se v jednotlivých programových řadách představí zástupci jednotlivých kandidujících subjektů, i složení jednotlivých debat určí los. Na internetových stránkách Českého rozhlasu budou zveřejňována pravidla předvolebního vysílání a samozřejmě bude k dispozici i zvukový archív všech předvolebních debat a rozhovorů,“ říká ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř.

Český rozhlas má ze zákona povinnost poskytnout svůj vysílací čas pro spoty kandidujících subjektů. Ty budou odvysílány v zákonem stanoveném termínu na celoplošných stanicích Radiožurnál, Dvojka a Vltava a také na regionálních stanicích.

Losování pořadí, v jakém se zástupci stran představí v předvolebních debatách, se koná 2. 4., losování pro účely nasazení předvolebních spotů 14. 4., a to vždy od 9.00 hodin ve studiu S2 v budově Českého rozhlasu. Losování se bude účastnit notář, dorazit bude moci také veřejnost. Pozvánku dostanou kandidující strany, Český rozhlas pořídí videozáznam, který bude následně dostupný na speciální sekci webu.

Součástí předvolebního vysílání budou i příspěvky mapující 10 let od vstupu ČR do Evropské unie, praktické rady pro voliče i reportáže ze všech členských států Evropské unie. Na svém zpravodajském webu zpravy.rozhlas.cz nabídne Český rozhlas také přehledné srovnání programových záměrů jednotlivých kandidujících subjektů.

Český rozhlas chce v souvislosti s volbami do Evropského parlamentu přispět k rozšíření povědomí o Evropské unii jako takové. Rozhlas proto v příspěvcích vysvětlí, jak fungují jednotlivé evropské instituce, jaké jsou pravomoci Evropského parlamentu a jak funguje evropský legislativní proces. Tyto informace samozřejmě budou k dispozici i na webu Českého rozhlasu, kde zůstanou i po volbách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…