Premiér Sobotka se v Berlíně setká s kancléřkou Merkelovou a premiérem Ficem a také s prezidentem Steinmeierem

29.03.2017 16:15

V pondělí 3. dubna 2017 se předseda vlády České republiky Bohuslav Sobotka setká v Berlíně s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Premiér Sobotka se v Berlíně setká s kancléřkou Merkelovou a premiérem Ficem a také s prezidentem Steinmeierem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Sobotka a slovenský premiér Robert Fico se společně s kancléřkou Merkelovou zúčastní slavnostní připomínky 25. výročí od podpisu Smlouvy mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci ze dne 27. února 1992. U této příležitosti se v rámci návštěvy Berlína premiér Bohuslav Sobotka rovněž setká s nově zvoleným prezidentem SRN Frankem-Walterem Steinmeierem.

Premiéři Sobotka, Fico a kancléřka Merkelová si společně připomenou 25. výročí od podpisu Smlouvy mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo. Jedná se o událost, která ve své době připravila cestu pro konsolidaci vzájemných vztahů mezi dvěma sousedními zeměmi, které byly po více než čtyřicet let odděleny železnou oponou. Trojstranné jednání premiérů se kromě evropských témat jako je budoucnost EU, hodnocení summitu EU v Římě, brexitu nebo migrace, zaměří také na otázky společného zájmu včetně spolupráce za účelem posílení hospodářské spolupráce a na vzájemné politické i ekonomické vztahy. Součástí programu premiérů a kancléřky bude rovněž diskuze s českými, slovenskými a německými studenty na téma „Příspěvek střední Evropy k evropské budoucnosti“.

„Pravidelná jednání mezi Českou republikou a Německem jsou symbolem intenzivních vztahů, které současná česká vláda s Německem udržuje. Česko-německé vztahy považuji za nejlepší v novodobé historii a je důležité v nich intenzivně pokračovat i do budoucna. Pro Českou republiku je přeshraniční spolupráce jednou z klíčových priorit a zároveň nám vytváří prostor pro budování vzájemné důvěry. Jsem rád, že se nám s Německem podařilo vyrovnat se společnou historií a můžeme tak být výrazným vzorem a modelem pro další evropské země,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

U příležitosti připomínky 25. výročí od podpisu Smlouvy mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo se v pondělí odpoledne předseda vlády Sobotka setká také s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem. Společně zhodnotí vzájemné česko-německé vztahy a diskutovat budou také o evropských a mezinárodních otázkách.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…