Premiér se první den v Číně věnoval strategickému nastavení spolupráce i konkrétním projektům

16.06.2016 19:43

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek společně v rámci prvního dne pracovní cesty jednali s ministrem Národní rozvojové a plánovací komise, administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví a představiteli čínských finančních institucí.

Premiér se první den v Číně věnoval strategickému nastavení spolupráce i konkrétním projektům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Hlavním cílem mé cesty je dokončit poslední kroky při naplnění naší strategie stát se pro Čínu finančním a transportním centrem ve střední Evropě a dohodnout další strategické projekty úspěšně se rozvíjející česko-čínské spolupráce,“ shrnul záměry své cesty předseda vlády Bohuslav Sobotka.

S ministrem Národní rozvojové a plánovací komise (NDRC) jednali český premiér a ministr Mládek o bilaterální spolupráci v rámci iniciativy Hedvábná stezka. Během jednání si obě strany předaly návrhy na konkrétní oblasti spolupráce s cílem podepsat plán bilaterální spolupráce na letošním summitu premiérů zemí 16+1 v Rize. Český návrh bilaterálního plánu spolupráce obsahuje i seznam 14 konkrétních projektů, které česká strana považuje za prioritní. Jde o projekty v oblastech letectví, cestovního ruchu, finančnictví či potravinářství.

Na jednání s administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví premiér potvrdil dohodu s čínskou stranou, která umožní zavést třetí přímou linku z Číny do ČR. Po pravidelné lince Praha-Peking bude 23. června zahájeno přímé letecké spojení Praha-Šanghaj a v průběhu léta také linka Praha-Chengdu.

„Soustředili jsme se také na pomoc českým výrobcům malých a středních letadel vstoupit na rychle se rozvíjející čínský letecký trh,“ řekl předseda vlády. Třetím tématem jednání byla spolupráce při výcviku pilotů a leteckého personálu. Jednání se zúčastnili také ministr dopravy Dan Ťok a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Druhou klíčovou prioritou ČR je strategie středoevropského finančního centra pro čínské banky. Premiér Bohuslav Sobotka projednal další rozvoj spolupráce v oblasti finančnictví s předsedou Komise pro bankovní regulaci Číny. Soustředil se na podporu vstupu čínských bank do České republiky i na možnost rozvoje aktivit českých finančních institucí v Číně. O vstupu na český trh jednal předseda vlády i s předsedou představenstva banky ICBC, která plánuje v letošním roce založit v ČR svou pobočku. Na závěr tohoto jednání premiér slavnostně spustil českou sekci online nákupního centra ICBC. Jde o třetí největší čínský e-shop a Česká republika je teprve třetí evropskou zemí, která na tomto e-shopu nabízí své produkty.

Za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a primátora Pekingu Wang Anshuna bylo v závěru prvního pracovního dne podepsáno pět memoranda. Memorandum o porozumění mezi Vysokou školou technickou a ekonomickou v českých Budějovicích a společností Huawei, obsahující spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, inovací, vyspělých technologií a výměny informací.

Dále bylo podepsáno Memorandum o spolupráci Odborné společnosti letecké ČR a Chinese Society of Aeronautics, určující spolupráci při propagaci a rozvoji letectví v ČR, společném vzdělávání, seminářích a výměně informací.

Dalším stvrzeným dokumentem je Memorandum o porozumění mezi Qujing Municipal People´s Government a Sino-Czech Aviation Association, deklarující spolupráci v rozvoji civilního letectví v Číně, mimo jiné v oblasti tréninku pilotů a budování průmyslového parku zaměřeného na civilní letectví ve městě Quijing.

Dále byla podepsána Dohoda mezi Ti Ao Dong Li (Beijing) Sports media a Fotbalovou asociací ČR a Smíšenou komorou česko-čínské vzájemné spolupráce o vysílání nejvyšší české fotbalové soutěže v Číně.

Poslední podepsanou dohodou byla dohoda o pronájmu nemovitostí v areálu CTPark Bor za účelem provozování e-commerce a logistických aktivit společnosti 4PX Express CZ. Tato dohoda přinese zhruba 400 pracovních míst.

Během prvního dne své cesty do Čínské lidové republiky navštívil premiér Sobotka v doprovodu primátora Pekingu také fotbalový klub Guoan působící v Čínské superlize. S primátorem i vysokými představiteli klubu jednal o budoucnosti čínského fotbalu a spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti sportu.

Bohuslav Sobotka se také jako předseda ČSSD setkal s ministrem Mezinárodního odboru Komunistické strany Číny a diskutoval o možnostech spolupráce mezi oběma stranami jak na bilaterální úrovni, tak i v rámci evropsko-čínského dialogu v rámci Strany evropských socialistů PES. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

16:08 Ministerstvo zahraničí: Noví čeští velvyslanci zamíří do Turecka a Švýcarska

V následujících měsících vyšle česká diplomacie nové velvyslance do Ankary a do Bernu.