Prezident HK ČR: Energetické úspory jsou příležitostí, nikoliv povinností

10.03.2015 17:32

Energetické úspory je potřeba vnímat jako šanci pro český průmysl, a to i přes mnohdy složité požadavky Bruselu. Tak dnes prezident Hospodářské komory České republiky (HK ČR) Vladimír Dlouhý zahájil diskusní setkání Energetické úspory jako příležitost k růstu, které pořádal Institut pro veřejnou diskusi, a jehož partnerem byla mj. i HK ČR.

Prezident HK ČR: Energetické úspory jsou příležitostí, nikoliv povinností
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

„Je potřeba si uvědomit, že energetická náročnost HDP v Česku je v rámci EU nadprůměrná a její snížení by mělo nepochybně pozitivní dopad na českou konkurenceschopnost, a to jak uvnitř, tak i vně Evropské unie,“ řekl prezident HK ČR Dlouhý. Zlepšování energetické účinnosti však nesmí probíhat formou uvalení dalších nákladných povinností na průmysl nad rámec těch stávajících. Podle HK ČR by mohla být řešením motivace formou veřejné podpory. „Příjmy z aukcí by se měly plně vracet zpět do systému obchodování emisních povolenek, a to ve formě podpory projektů souvisejících s klimatickými cíli,“ uvedl Dlouhý. Česká republika by pak měla být tím, kdo vytvoří podmínky umožňující čerpat podporu z dalších „EU ETS fondů“ pro české podnikatelské subjekty. HK ČR proto navrhuje, aby současné alternativní schéma pro dosažení účinnostních cílů – kdy je cíl plněn na národní úrovni formou veřejné podpory – zůstalo zachováno. Pokud však doběhne reforma sektoru obchodujícího emisní povolenky podle představ Velké Británie, Německa anebo Francie, dá se předpokládat, že aukce emisních povolenek s sebou přinesou významné zdroje financí, a to i pro Česko.

Kromě přímých nákladů na dosažené úspory by výběr podporovaných úsporných opatření měl zohlednit i nepřímé dopady na domácí průmysl a ekonomiku celkově.

Zatímco opatření s vysokým podílem domácí práce a technologií budou mít pozitivní dopad na HDP, opatření spočívající v importu hotových výrobků domácímu průmyslu nepomůžou. „Například zaměření úspor na importovaná paliva má pozitivní dopad na makroekonomickou situaci a navíc přispívá k energetické bezpečnosti ČR,“ pokračoval Vladimír Dlouhý. „Neoddiskutovatelnou příležitostí pro český průmysl by pak byla substituce importovaných fosilních paliv za elektřinu, která by právě průmyslu přinesla nové příležitosti jak na straně elektrifikace spotřeby, tak z hlediska poptávky po nových čistých technologiích na straně výroby elektřiny,“ dodal.

Hospodářská komora České republiky zastupuje podnikatelskou veřejnost na základě zákona č. 301/1992 Sb. o Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR. Hlavním posláním Hospodářské komory ČR je vytvářet příležitosti pro podnikání, prosazovat a podporovat opatření, která přispívají k rozvoji podnikání v ČR a tím i k celkové ekonomické stabilitě státu. Hospodářská komora České republiky je povinným připomínkovým místem podnikatelské legislativy a chrání zájmy svých členů sdružujících se prostřednictvím sítě regionálních komor a začleněných živnostenských společenstev.  HK ČR sdružuje téměř 14 000 členů (fyzických i právnických osob podnikajících v ČR) organizovaných v 61 regionálních komorách a 86 oborových asociacích HK ČR. Více na www.komora.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec