Při odklízení následků silného větru mohou pomoci i nezaměstnaní

03.04.2015 19:47

Starostové obcí, které se potýkají s následky silného větru, se mohou obrátit na Úřad práce ČR (ÚP ČR). Všechna jeho kontaktní pracoviště v dotčených regionech úzce spolupracují a jsou připravena vyjít jim maximálně vstříc.

Při odklízení následků silného větru mohou pomoci i nezaměstnaní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitelství Úřadu práce ČR

Popadané stromy, větve nebo poškozené střechy trápí řadu regionů v ČR. Úřad práce ČR je připraven pomoci jak starostům obcí, tak i firmám, které na odstraňování škod velmi intenzivně pracují. „Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat emailem, telefonicky i osobně,“ upozorňuje Kateřina Sadílková, pověřená řízením ÚP ČR.

Veřejně prospěšné práce (VPP) patří mezi nejvíce využívaný nástroj aktivní politiky zaměstnanosti. Je určen pro pracovní uplatnění uchazečů o zaměstnání především v oblasti méně kvalifikovaných a pomocných prací. ÚP ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti a přispívá na ně po dohodnutou dobu, max. 12 měsíců.

Od letošního ledna je možné prodloužit ji ve výjimečných odůvodněných případech až na dva roky. Ke konci února 2015 umístil ÚP ČR jejich prostřednictvím v rámci celé republiky 12 246 lidí, o rok dříve jich bylo 10 647.

VPP zaměstnavatelé nejčastěji využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství, pomocných pracích při opravách veřejného majetku, v charitě, ve zdravotnických či kulturních zařízeních, v rámci zaměstnávání osobních asistentů či dohledové služby ve školství nebo k zajištění dalších veřejně prospěšných činností. Obce a kraje je mohou využít také při odstraňování následků živelných pohrom, zimních či jarních údržbách.

Systém VPP je výhodný pro všechny zúčastněné strany. ÚP ČR pomůže uchazečům o zaměstnání získat na určitou dobu zaměstnání. Obce, kraje a firmy zase tolik potřebné zaměstnance, které by nemohly zaměstnat na stálo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…