Přihlaste svůj chytrý projekt do 1. Národní soutěže „ Chytrá města pro budoucnost 2017“

03.04.2017 9:55

Historicky poprvé se v Česku uskuteční národní soutěž v oblasti SMART CITY – tzv. Chytrých měst. Soutěž nese název "Chytrá města pro budoucnost 2017" a jejím cílem je propagovat a podporovat využívání inovativních postupů včetně zapojení moderních technologií. Účelem je zkvalitnění života lidí ve městech a obcích. Národní soutěž se uskuteční pod záštitou resortu Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj. Vyhlašovatelem je Smart City Innovations Institut.

Přihlaste svůj chytrý projekt do 1. Národní soutěže „ Chytrá města pro budoucnost 2017“
Foto: Smart Cities
Popisek: Chytrá města pro budoucnost

Bez programů SMART CITY se už ve světě neobejde žádné město. Stále častěji chytré technologie využívají i menší města či regiony. Není divu. Přispívají totiž k lepšímu a pohodlnějšímu životu lidí. To potvrzuje i Radim Ševčík, Statutární ředitel Smart City Innovations Institutu (SCII): „Chytrá města představují více než pouhé technologické modely. Podle současných trendů se stávají nástrojem pro inovaci procesů managementu veřejné správy, posilují zapojení veřejnosti a podporují lokální zdroje, kruhovou (cirkulární) ekonomiku apod. Pro rozvoj řešení ekosystémů SMART CITY je podstatné jejich identifikace, zprostředkování vlastní zkušenosti s řešeními tzv. chytrých měst dodavatelům i odběratelům. To je primárním cílem soutěže.“
 
Smart City má před sebou velkou budoucnost
 
I z toho důvodu není překvapením, že projekty SMART CITY zdomácněly už i v českém prostředí. Najde se mnoho měst, která chytrá řešení již dnes využívají či zavádějí. Jedná se o řadu možností, jak se dá lidem život ve městech zpříjemnit. Podle odhadů má být jen do roku 2020 v Česku proinvestováno až 100 mld. Kc, a to zejména v oblastech energetiky, mobility a dopravy, odpadového hospodářství, bezpečnosti a řízení samospráv. Bude tak možné financovat spoustu projektů a aktivit s využitím takových postupů ci projektů, které mají v konečném důsledku napomoci vylepšit kvalitu života obyvatel, zefektivnit a zlevnit vybraná řešení ve městech. Nabízí se ale otázka, kde mohou samosprávy čerpat inspiraci k jejich funkčnímu využívání?
 
Chytré projekty si zaslouží ocenění i v ČR
 
Smart City Innovations Institut přišel s řešením v podobě 1. Národní soutěže „Chytrá města pro budoucnost 2017“. Jedná se o vůbec první soutěž svého druhu v České republice. Má za cíl definovat trendy, propagovat SMART CITY projekty a podporovat obce, města i kraje ve sdílení a dobré praxi využívání nejmodernějších postupu°. Radim Ševčík za SCII k tomu dodává: „Národní soutěž Chytrá města pro budoucnost má přispět ke správnému vnímání řešení SMART CITY. Samosprávy i dodavatelé chytrých řešení získají mimo jiné inspiraci, jak projekty zapojit do městských utilit a jak je efektivně využívat.„
 
Do Národní soutěže se mohou zapojit kromě měst, obcí a regionů také dodavatelé chytrých projektů. Soutěží se v kategoriích PROJEKT (dnešní vnímání SMART CITY), MODEL (udržitelná budoucnost SMART CITY), VIZE (trendy a inspirace) a OSOBNOST (charisma SMART CITY). Přihlášeny mohou být i ty záměry, které zatím nebyly realizovány. 
 
V odborné porotě soutěže Chytrá města pro budoucnost usednou uznávané osobnosti, které se tvorbou a aplikací smart projektů dlouhodobě zabývají. Akademický sektor zastupuje jeden z nejvýznamějších expertů na chytrá města Prof. Dr. Ing. Miroslav Svítek, dr.h.c., děkan fakulty dopravní ČVUT. Smart regiony zastupuje například Jan Krkoška, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj. Mezi přibližně třicítkou porotců dále usednou Mgr. František Lukl, MPA, předseda SMO ČR, Mgr. Irena Bartoňová Pálková – viceprezidentka HK ČR a další významní stakeholdeři veřejného i privátního sektoru.
 
Posuzování projektů má svá pevná pravidla. Porotci budou vítěze vybírat na základě pilířů definovaných v souvislosti s metodikou SMART CITY. Podle nich se zohledňuje především.: proveditelnost, udržitelnost, úspora, otevřenost dat a zapojení veřejnosti.
 
Atraktivní ceny od partnerů 
 
Výherci mají kromě zisku prestižního titulu možnost přihlásit se do světového kola obdobné soutěže. Rovněž ceny od partnerů jsou více než lákavé a hodnotou výrazně přesahují milion korun. Jedná se například o konzultační a procesní podporu pro implementaci procesů Smart City, instalaci chytrého veřejného osvětlení v hodnotě až 250.000 Kč nebo zapůjčení užitkových vozidel ZEBRA. Řada měst jistě také uvítá možnost využívání prostředí pro aplikaci pro Chytré parkování na míru, zpracování komunikační strategie " Smart City talks", či posouzení energetických úspor v hodnotě 100 000 Kč. Atraktivní cenou je také
vstup do portálu GISonline a analýza mapových služeb pro tvorbu 3D map, mobilní mapování a 2D vektorovou digitalizaci.
 
1. Národní soutěž „Chytrá města pro budoucnost“ byla vyhlášena 1.12. 2016 na konferenci NSZM Udržitelné město 2016 v Praze. Uzávěrka přihlášek je 15. května 2017 a v červnu 2017 proběhne vyhlášení vítězů. Veškeré propozice a pravidla 1. Národní soutěže „Chytrá města pro budoucnost 2017“ včetně přihlášky jsou uvedeny na webovém portále www.soutezchytramesta.cz. Projekt je možné registrovat jednoduše on-line ve dvou krocích. 
 
Vyhlašovatelem soutěže je SCII /Smart City Innovations Institut z.ú. Titulárním partnerem 1. Národní soutěže ,,Chytrá města pro budoucnost” je Národní síť Zdravých měst ČR (NSZM ČR). Národní Soutěž „Chytrá města pro budoucnost 2017“ se koná pod záštitou resortu Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva pro místní rozvoj. Dále ji podporují: Asociace malých a středních podnikatelů, Asociace chytrého bydlení, sdružení CZECH TOP 100, společnost Deloitte a další partneři.
 
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…