Příjmy ÚZSVM za první čtvrtletí letošního roku přesáhly 726 milionů korun

07.05.2022 13:17 | Tisková zpráva

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) dosáhl v období od ledna do konce března roku 2022 příjmů ve výši 726,8 milionu korun. V meziročním srovnání příjmy vzrostly o více než 276 milionů korun.

Příjmy ÚZSVM za první čtvrtletí letošního roku přesáhly 726 milionů korun
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Již za první čtvrtletí se nám podařilo naplnit schválený rozpočet pro letošní rok z téměř 63 %. Tuto částku považuji za mimořádný úspěch i s ohledem na to, že výrazná část agendy ÚZSVM žádné příjmy negeneruje,“ uvedla generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu s vysvětlením, že ÚZSVM například zastupuje jiné organizační složky státu v soudních sporech nebo dohledává majetek zapsaný na zaniklé státní subjekty či nemovitosti s nejasnými vlastníky.

Největší část příjmů tvořily prodeje nepotřebných státních nemovitostí, jednalo se o 553 milionů korun. Z toho za prodej pozemků ÚZSVM inkasoval přes 265 milionů korun. Příjmy z prodejů ostatních nemovitostí, jako například domů a bytů, činily přes 288 milionů korun. V porovnání se stejným obdobím v roce 2021 došlo k navýšení příjmů z prodejů nemovitostí o více než 251 milionů korun. Za pronájem pozemků a ostatních nemovitostí pak ÚZSVM získal přes 71 milionů korun.

K nejvýznamnějším prodejům patřil prodej bytových domů v Praze-Motole, za které úřad získal 138,5 milionu korun. Za téměř 50 milionů korun se také prodaly čtyři pozemky v Brně o celkové výměře 9 263 m2. Nového majitele mají také pozemky o výměře 2 396 m2 v pražských Hrdlořezech, které slouží jako rekreační areál a sportoviště a které si jediný účastník aukce koupil za 18 milionů korun. Zájem v elektronické aukci na webu www.nabidkamajetku.cz vyvolal také prodej rodinného domu v Liberci. Po 78 příhozech jej vítěz aukce získal za téměř 12,6 milionu korun. Dále se podařilo za 11,2 milionu korun ve veřejné dražbě prodat rodinný dům s pozemky v Dolních Jirčanech.

Aktuálně se může veřejnost na webových stránkách www.nabidkamajetku.cz zúčastnit hned několika zajímavých elektronických aukcí a vybírat z pestré škály nabídek, a to nejen od ÚZSVM, ale i dalších státních institucí. V transparentním výběrovém řízení s elektronickou aukcí si zájemci mohou koupit například bývalé rekreační středisko Valaška v Bystřičce za 12 milionů korun nebo rodinný dům v Ostravě-Kunčičkách za 5,15 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…