Probační a mediační služba: Ohlédnutí za Dny Mediace

25.10.2017 16:48

Probační a mediační služba si připomněla Mezinárodní den řešení konfliktu 19. října při Dnech mediace, které jsme pořádali napříč republikou.

Probační a mediační služba: Ohlédnutí za Dny Mediace
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

Ředitelství, střediska PMS a spolupracující organizace zorganizovaly akce v celkem 14 městech. O mediaci jsme si povídali a povídáme se studenty, právníky, seniory, zdravotně postiženými, obětmi trestných činů, novináři a se širokou veřejnosti v Plzni, Klatovech, Šumperku, Chomutově, Pelhřimově, Mostu, Rokycanech, Praze, Olomouci, Kolíně, Kutné hoře, Mladé Boleslavi a dalších místech.

Pražský den byl zahájen ve čtvrtek 19. října odpoledne v prostorách Justiční akademie. Po všech přípravách, stěhování věcí napříč budovou a vítání se s příchozími byla akce s několika minutovým zpožděním prohlášena za započatou. Úvodní slova přednesla ředitelka PMS Andrea Matoušková společně s profesorkou a exministryní spravedlnosti Helenou Válkovou a ředitelem odboruz trestní politiky Ministerstva spravedlnosti Michalem Špejrou.

Mediaci ze svých úhlů pohledu pak představili za Probační a mediační službu analytik Michal Karban, metodička Jana Burianová, vedoucí střediska Jana Mottlová, mediátor Štěpán Sobotík, zástupci České advokátní komory (Anna Márová) a Asociace mediátorů ČR (Elena Mešková), Právnické fakulty Univerzity Karlovy (Tomáš Horáček) a „praktikující“ zapsaní mediátoři (Martin Svatoš). Hlavním tématem prvního panelu bylo postavení trestní a civilní mediace v systému české justice, výzvy a plány do budoucna, zazněly konkrétní počty mediací z minulých let a další zajímavá fakta. Druhý panel plně patřil pracovníkům Probační a mediační služby, kteří se věnovali tématu mediace u dopravních nehod a obecně trestní mediaci v praxi. Téma civilní mediace bylo dále pokryto v rámci třetího panelu, ve kterém se diskuse nejvíce zaměřila na rodinnou mediaci, obchodní a občanskoprávní spory. V samém závěru večera proběhla rozprava nad postavením mediace v systému vzdělávání na právnických fakultách a její právní úpravy do budoucna.

Na pokračování „dne“ jsme se v pátek 20. října přesunuli o několik desítek metrů dál do Hybernské ulice 4, do nově otevřeného areálu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Prostor je to skutečně rozsáhlý, a jak jsme brzy zjistili, hůře vytopitelný, proto se horký čaj stal nezbytnou součástí celého programu. Po přivítání všech přítomných se jako první ujal slova Martin Kracík, vedoucí středisek PMS ve východních Čechách, který studenty seznámil s konkrétními kroky mediace v trestních věcech. Jelikož o dvě a půl hodiny dříve absolvoval rozhovor v České televizi, byl už řádně rozmluven, a rozhovor pro Český rozhlas po skončení diskuse byl závěrečnou třešinkou na dortu. Jako další vystoupila Jitka Řezaninová z Asociace mediátorů ČR, která se studenty vedla velmi zajímavou diskusi o rodinné mediaci. Tato debata dokonce pokračovala i během přestávky na kávu. Ti, kteří se jí neúčastnili, mohli v poklidu sledovat film z produkce PMS mapující celý proces mediace včetně pohledu oběti a pachatele. Pracovní skupinu k mediaci představila a studenty s platnou legislativou seznámila Veronika Navrátilová z Ministerstva spravedlnosti. Z Ústí nad Orlicí za námi přijela kolegyně Kateřina Balcarová, která se věnovala mediaci u nedbalostních trestných činů jako například dopravních nehod či napadení psem. Na závěr vystoupila vedoucí vzdělávání PMS Jaroslava Talandová, která studentům předvedla mediaci v praxi na příkladu jednoho konkrétního příběhu.

Den Mediace úspěšně probíhal i na jiných místech. Právnická fakulta Univerzity Palackého hostila přednášku, v Rokycanech proběhla beseda se studenty střední školy a zástupci justice. Kolegyně Štěpánka Radikovská přednášela o mediace v Mladé Boleslavi. A aktuálně na svůj „den“ čeká ještě středisko v Přerově.

Děkujeme všem, kteří se Dne Mediace účastnili, na svých střediscích ji zorganizovali, se studenty pobesedovali a těšíme se opět za rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…