Probační a mediační služba: Týmy pro mládež v roce 2019 - česká a zahraniční praxe

18.08.2019 20:32

Když slyšíme slovo pachatel, většině lidí se vybaví dospělý muž či žena. Pachatelem se však může stát i dítě mladší 15 let a mladistvý. V roce 2003 vstoupil v platnost zákon o soudnictví ve věcech mládeže, který upravuje specifické způsoby zacházení a řešení protiprávního jednání pachatelů z řad mladistvých a dětí. Na jednotlivých střediscích Probační a mediační služby pracují specialisté na mládež, kteří zajišťují výkon uložených trestních a výchovných opatření - zejména dohled probačního úředníka, probační program a další. Téměř ve všech soudních okresech navíc fungují tzv. Týmy pro mládež.

Probační a mediační služba: Týmy pro mládež v roce 2019 - česká a zahraniční praxe
Foto: Probační a mediační služba ČR
Popisek: Probační a mediační služba ČR, logo.

„Jak ukazuje zahraniční i česká praxe, Týmy pro mládež, působící povětšinou na místní úrovni, hrají nezastupitelnou roli. Případy, kdy je pachatelem mladistvý nebo dítě mladší 15 let, vyžadují multidisciplinární přístup, neboť do jejich řešení vstupují jak orgány činné v trestním řízení a Probační a mediační služba, tak i rodina, škola, kurátoři pro mládež coby zástupci OSPOD, neziskový sektor, místní samospráva a další subjekty. Koordinace všech těchto subjektů je proto pro efektivní a včasnou prevenci kriminality mládeže a účinnou intervenci nezbytná,“ říká k tématu náměstek pro odborný úsek Mgr. Marek Tkáč.

Právě s ohledem na potřeby dané lokality si zástupci Týmů určují problematiku, které se dlouhodobě i krátkodobě věnují, jako například kyberšikana, šikana, vzrůstající agresivita mezi dětmi, záškoláctví a další. V praxi pak Týmy prostřednictvím koordinátora iniciují například primárně preventivní programy pro děti v lokalitách, kde jich je nedostatek, nebo organizují jiné, převážně preventivně-vzdělávací aktivity (výstavy, besedy, konference apod.). V západních zemích jsou Týmy pro mládež dnes již běžnou součástí veřejné správy a ukazuje se, že i v Česku mají své výsledky a opodstatnění.

„Naším cílem, který je ukotven i ve vládou schválené Koncepci rozvoje probace a mediace do roku 2025, je zajistit další činnost a rozvoj Týmů pro mládež, a především institucionalizovat a standardizovat jejich činnost,“ dodává Mgr. Tkáč. Aby se koordinátoři mohli inspirovat pro svou další práci a aktivitu Týmu, vycestovali letos v květnu do Velké Británie, která je se svými Týmy pro mládež (Youth Offending Teams) dlouhodobým zdrojem inspirace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…