Proč zdravotní pojišťovny bojkotují pražské protonové centrum?

23.08.2013 20:02

Protonové centrum na Bulovce léčí onkologické pacienty již devátý měsíc. Zatím jsou v provozu dvě ozařovny, postupně budou spuštěny další tři a rovněž zavedena druhá směna v šestidenním pracovním režimu. Tím roční kapacita přesáhne 2 000 pacientů, kteří dostanou šanci být léčeni nejmodernější metodou současnosti dávající velice dobrou šanci na dlouhý a plnohodnotný život.

Proč zdravotní pojišťovny bojkotují pražské protonové centrum?
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

Jenomže věc má jeden háček: většinu ze současných pacientů netvoří Češi, jak by se mohlo zdát logické, nýbrž cizinci. A to jak samoplátci, tak ti, kterým léčbu hradí jejich národní zdravotní pojišťovny. Ty české poslaly do pražského centra jen něco málo přes deset pacientů, z toho pět dětí. Z tohoto pohledu se dá hovořit o bojkotu pražského centra tuzemskými pojišťovnami.

Nedávno jsem na internetu narazil na blog pacientky, klientky VZP, která právě v těchto dnech absolvuje protonovou terapii. Nikoliv v Praze, nýbrž v Mnichově. Nedá mně, abych z něj neocitoval:

Lékaři v Mnichově velmi dbají na dobrý psychický stav pacientů. Lékař byl docela překvapený, že VZP tohle bere na lehkou váhu. Oni sami v Mnichově dost dobře nechápou ty boje s pražským PTC a českými ZP. PTC Praha pro ně není konkurencí, jsou to kolegové. Nechápou, proč jezdí čeští pacienti do Mnichova, když PTC máme doma. Nechápou ani, že se VZP handrkuje o proton-foton léčbu, když je jasně prokazatelné, které druhy rakoviny jsou protonem vhodné léčit a které ne. Diví se, že já čekala tak dlouho, nechápou, kde je problém… Cosi zkaženého je v našem státě :o).Konec formuláře

Okolo 20.8 by měla přijet paní s malých chlapcem, který má též na mozku nádor. I v jejich případě nepochopitelný přístup VZP. Chlapec 7 let, pohybově hendikepovaný, potřebuje rehabilitace, které není jisté, zda mu zde budou umožněny, bo samotné RPTC je nezajištuje. Maminka si musí sama zjistit možnosti v Mnichově. VZP se o to nezajímá. Paní má doma další 2 děti... jsou z Prahy... V Praze by mohl chlapec chodit ambulantně do PTC, pokračovat rehabilitacemi a hlavně byl by doma. Co je důležitější pro křehkou dětskou duši, která bojuje s rakovinou, než být obklopen láskou svých blízkých? V Mnichově bude cca 6 týdnů.“

K tomu snad jen poznámka, že VZP ani neprojevila zájem vyjednat možnost jeho léčby v Praze. Chlapec, o kterém je řeč, bydlí čtvrt hodiny dojezdem od pražského protonového centra. Je závislý na nutných rehabilitacích, které Mnichov nezajišťuje. Do Německa byl poslán, aniž VZP vůbec poptala cenu jeho léčby v Praze.

Právě cena protonové terapie je často zmiňovaným tématem. V konkrétních diagnózách (karcinom prostaty a plic) nabídlo pražské centrum u vybraných raných stádií cenu dokonce pod konvenční (fotonovou) léčbou. V odpovědi na pořád omílaný paušál mnichovského centra pak PTC předložilo podklady zaručující, že u mixu vybraných diagnóz vychází průměrná cena hluboko pod údajným půl milionem v Německu. Ale ani do zahraničí čeští pacienti hromadně necestují. A to v době, kdy na rozdíl od většiny okolních států, které svá centra teprve budují, mohli mít Češi obrovskou výhodu dostupnosti nejlepší péče doma. Nemluvě o tom, že protonová terapie dokáže v horizontu dalších let ušetřit systému další stamiliony, která jsou jinak vynakládány na zmírnění doživotních nežádoucích vedlejších účinků metod léčby používaných do současnosti.

Dnes opravdu žádný skutečný odborník nepochybuje o tom, že u vybraných diagnóz dětských pacientů je protonová terapie neoddiskutovatelně přínosná. Závěry Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF) hovoří minimálně o 100 dětech ročně, které by rozhodně měly podstoupit léčbu pomocí protonového svazku. Z tohoto pohledu je trestuhodné nevyužít možnosti léčit děti v domácím prostředí na technicky nejvyspělejších přístrojích, které jsou vývojově deset let před vybavením kupříkladu tolik vychvalovaného mnichovského Rinecker Proton Therapy Center. Z vlastních zkušeností víme, že pro psychiku dětí je rovněž důležité zajistit během terapie přítomnost celé rodiny, nemluvě o jazykové bariéře, kterou děti snášejí ještě hůře než dospělí. Při nedávné návštěvě pražského centra řekl jeden z nejvýznamnějších radiačních onkologů profesor James Metz z pensylvánského centra, jehož dveřmi prochází denně (!) přes 100 pacientů absolvujících protonovou léčbu: „Mohu směle tvrdit, že protonová léčba je léčbou budoucnosti, u většiny dětských nádorů však léčbou dneška. Nechápu, proč doktoři dobrovolně posílají děti na klasické ozařování, když máme k dispozici účinnější a bezpečnější metodu. Pražské protonové centrum nabízí špičkovou péči a tu nejnovější technologii, která je dnes dostupná.” Lékaři z Onkologického centra MD Andersona v Texasu na letošním výročním zasedání Americké onkologické společnosti publikovali šokující výsledky srovnávající protonovou a fotonovou terapii v léčbě dětských mozkových nádorů z hlediska snížení inteligence po prodělané radioterapii. Analýza ukázala, že IQ dětí léčených současnou radioterapií se snižuje po dobu tří let od ozáření o 10,3 bodů za rok. Po protonové terapii  zůstává po dobu tří let IQ stabilní, se snížením pouze o 0,1 bodu ročně.

Protonová terapie je jednoznačně vhodná a přínosnější než konvenční metoda pro nejméně 3 000 českých pacientů ročně. I po dosažení plné kapacity centra tedy bude muset probíhat selekce, komu se této léčby dostane a komu nikoliv. Pokud bude ovšem ponechána tato volba na současném vedení největší zdravotní pojišťovny, bude výsledek jasný: Češi budou z léčby vyloučení a v Praze se budou léčit cizinci.

Vladimír Šulc, Proton Therapy Center

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…