Prohlášení Kanceláře prezidenta republiky

31.01.2022 21:20 | Tisková zpráva

Kancelář prezidenta republiky vítá zájem o dokument k případu Vrbětice zaslaný hlavě státu Bezpečnostní informační službou v dubnu 2021 a k uvedení na pravou míru sděluje:

Prohlášení Kanceláře prezidenta republiky
Foto: generalcompact.cz
Popisek: Kancelář prezidenta ČR

S předmětnou utajovanou písemností č. j.: D56/2021-OST nakládaly mimo adresáta pouze osoby pověřené vedením jednacího protokolu v tajné spisovně KPR a odpovědná pracovnice Sekretariátu prezidenta republiky. KPR se spisem po jeho doručení i v průběhu skartačního řízení nakládala v souladu s tím, jak byl označen ze strany zpracovatele, tedy jako s běžnou poštou v druhém nejnižším stupni utajení. Spis byl řádně zapsán a veden v příslušných administrativních pomůckách, jak stanoví platná legislativa. Stejně tak bylo zaprotokolováno, že dokument byl ze strany BIS dopraven na Pražský hrad v hrubém nepořádku. V KPR nebyl skartován žádný materiál určený k archivaci, všechny skartované spisy prošly skartačním řízením a obsah všech skartovaných dokumentů je uchován v jiných státních institucích. Skartace prováděly oprávněné osoby v zabezpečené oblasti na certifikovaných zařízeních, o každé skartaci je uchován protokol. S obsahem písemnosti se neseznámily nepovolané osoby a nebyla ohrožena ochrana utajovaných informací.

V souvislosti s aktuální mediální kampaní vyvstávají následující otázky:

Kdo stojí za cílenými úniky utajovaných informací médiím, které ohrožují řádné vyřešení vrbětického případu?

Anketa

Má prezident ČLK Milan Kubek vaši důvěru?

7%
91%
hlasovalo: 28392 lidí

Jak je možné, že vybraní novináři měli k dispozici utajované informace o podezřeních v případu Vrbětice nejen před tiskovou konferencí předsedy vlády a ministra vnitra dne 17. dubna 2021, ale také před 7. dubnem 2021, kdy BIS zaslala dokument prezidentu republiky?

Odkud unikají utajované informace o průběhu vyšetřování okolností vrbětického případu a o samotných záměrech a zamýšlených procesních úkonech orgánů činných v trestním řízení a BIS?

Proč byl předmětný utajovaný spis č. j.: D56/2021-OST zaslán BIS na Pražský hrad nezvyklým způsobem, mimo pracovní dobu a proč byl označen druhým nejnižším stupněm utajení jako běžná utajovaná pošta?

Proč nebyl spis označen „Ihned předat“ adresátovi a proč nebyla tajná spisovna KPR telefonicky upozorněna na spěšnost informací obsažených ve spisu? Pracovnice tajné spisovny se neseznamují s obsahem každého jednotlivého spisu a postupují podle jeho klasifikace. KPR má pro urgentní případy nastaveny standardní procedury, kdy jsou dokumenty obratem dopravovány do rukou prezidenta republiky.

Proč byl spis ze strany BIS dopraven do KPR v rozporu s platnou legislativou v hrubém nepořádku? Pracovnice tajné spisovny KPR a Sekretariátu prezidenta republiky tak byly vystaveny nebezpečí neoprávněného nakládání s utajovanými informacemi. O případu byl vyhotoven úřední záznam.

Proč Policie České republiky projevuje fyzický zájem o předmětný spis až 10 měsíců po jeho doručení, v době, kdy spis prošel skartačním řízením?

Kancelář prezidenta republiky trvá na svém sdělení, že utajovaný spis v režimu Důvěrné byl dopraven ze strany Bezpečnostní informační služby na Pražský hrad dne 7. dubna 2021 v hrubém nepořádku. BIS na situaci reagovala až písemným vyjádřením pro KPR ze dne 21. dubna 2021, kdy přiznala pochybení. Způsob doručení a označení spisu ze strany BIS nijak neindikoval, že by mělo jít o dokument zvýšeného stupně závažnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…