Protikorupční společnost spustila web s informacemi k volbám a odměnám úředníků na Liberecku

27.09.2016 13:36

Krajské protikorupční pracoviště o.p.s. spustilo obnovený web Náš Liberec, kde se můžete dočíst kompletní informace k volbám do Libereckého kraje a senátu. Vedle těchto informací zde můžete najít, jaké byly odměny vedoucích úředníků v jednotlivých obcích Libereckého kraje

Protikorupční společnost spustila web s informacemi k volbám a odměnám úředníků na Liberecku
Foto: liberecky-kraj.cz
Popisek: Liberec

KPKP o.p.s. připravilo pro občany Libereckého kraje přehledné informace k volbám. Na nově upraveném webu www.nasliberec.cz  mohou lidé najít kompletní kandidátky politických stran a hnutí, profily lídrů, volební programy, ale také odpovědi jednotlivých kandidátů na otázky ohledně financování volebních kampaní a otázky ohledně boje s korupcí. Nechybí ani odkaz na populární volební kalkulačku, kde mohou občané získat představu, který z volených kandidátů je jim svými názory nejblíže. Web obsahuje informace jak pro krajské tak i senátní volby.

Vedle informací k volbám jsou na našich stránkách i informace o odměnách jednotlivých vedoucích úředníků ve 14 obcích Libereckého kraje. Stejně jako informace o odměnách a platech členů dozorčích rad jednotlivých městských společností. Veřejné organizace byly a jsou veliké politikum. Jedná se o společnosti, kterými ročně protékají stovky milionů korun z veřejného rozpočtu. Jako takové mají zásadní vliv na fungování obcí a samosprávných celků.

Tyto organizace jsou zároveň místem, které jsou často obsazovány politiky a jejich spřátelenými osobami. Před každými volbami je slyšet volání po tom, aby byli do orgánů těchto společností dosazováni zejména odborníci a tyto funkce tak nesloužily jako vedlejší slušný příjem politiků a nebyly tak zároveň nástrojem vlivu soukromých společností, které mají zájem na možnosti dostat se k veřejným financím. Ačkoliv je jistě určitá politická kontrola takových organizací na místě, zatím se jedná pouze a jen o předvolební proklamace. Jsme přesvědčeni, že občané mají nezpochybnitelné právo znát, jaké jsou v takových společnostech odměny.

Daniela Fialová, ředitelka organizace, k tomu dodává: „V řadě evropských zemí je běžné, že odměny zaměstnanců veřejného sektoru jsou věcí veřejnou. V České republice tomu často tak není a snaha získat taková data mnohdy budí vášně. Jsme ale přesvědčeni, že občané mají právo takové informace znát, protože se jedná o finanční prostředky, které plynou z jejich kapes."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…