Protonové centrum: Klienti VZP stále nemají svobodný přístup k nejmodernější léčbě rakoviny

26.02.2014 10:45

Praha 26. 2. 2014 – Včera se mělo uskutečnit další kolo jednání s vedením největší tuzemské zdravotní pojišťovny. Tři hodiny před ním bylo ředitelem VZP Z. Kabátkem odloženo na neurčito. Vzhledem k tomu, že již přes rok prakticky nereaguje na vstřícné návrhy protonového centra a pacienti z VZP se nejmodernější, bezpečnou a účinnou metodou léčí pouze pod tlakem rodičů anebo jako samoplátci, dospělo protonové centrum k závěru, že za vedení současného ředitele VZP není možné dosáhnout jakékoliv dohody v zájmu pojištěnců VZP.

Protonové centrum: Klienti VZP stále nemají svobodný přístup k nejmodernější léčbě rakoviny
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Od pondělí je navíc z VZP do médií rozšiřována „nezávislá“ HTA analýza, hodnotící především nákladovou efektivitu léčby, vypracovaná na objednávku VZP zejména zaměstnanci brněnské Masarykovy univerzity. Tvrdí se v ní kupříkladu, že protonová terapie je ročně vhodná „maximálně pro 26 pacientů“, nebo že „neexistuje dostatek dat pro to, aby bylo možno považovat protonovou terapii za dostatečně bezpečnou a účinnou pro klinickou praxi“. Protonové centrum to považuje za výsměch skutečným světovým odborníkům, kteří pochopili jedinečnost účinku protonových částic a podporují výstavbu desítek nových protonových center po celém světě. A také za zastrašování více stovek pacientů, kteří absolvovali protonovou terapii s excelentními výsledky.

Nezávislý Institute of Health Economics and Technology Assesment (iHETA) vloni po mnohaměsíční práci přitom vypracoval zcela odlišnou a seriózní analýzu HTA. Autoři zpracovali více než 8000 publikací a studií. Podstatou této analýzy je porovnání protonové terapie se stávajícími metodami léčby. Výsledky dokazují, že protonová terapie umožňuje ve vybraných diagnózách podstatně větší bezpečnost a ochranu zdravých tkání, které se promítají do zlepšení kvality života. Analýza také potvrzuje, že cena protonové terapie je v případech, pro které je indikována, konkurenceschopná s cenou precizních technik fotonové radioterapie a z dlouhodobého hlediska plátci zdravotní péče přináší výraznou finanční úsporu díky významně lepší kvalitě života pacientů, kteří po šetrnějším ozáření netrpí zbytečně nežádoucími dlouhodobými účinky.

Model vypracovaný nedávno švédskými experty pro zemi s podobnou velikostí jako Česká republika se shoduje se závěry, ke kterým dospěli přední tuzemští odborníci. Švédsko tedy staví protonové centrum se srovnatelnou kapacitou (až 2 500 pacientů ročně). Zařízení v Uppsale přijme první pacienty již letos, v současné době se jejich experti školí v českém centru. Myslí si pan Kabátek, že švédští odborníci učinili chybné rozhodnutí? Nizozemsko, které je početně srovnatelné s ČR, plánuje výstavbu 4 protonových center. Studie tamních zdravotních pojišťoven předložila odhad na 3 450 pacientů, kteří potřebují léčbu protonem. V souvislosti s postupným rozjezdem vláda stanovila maximální počet indikovaných zatím na 2 200 ročně. Nizozemsko se rozhodlo pro technologii tužkového skenování, kterou má i české protonové centrum. Protonové centrum v Maastrichtu začne léčit pacienty v roce 2017.

Čeští onkologičtí pacienti, pokud nejsou klienty Vojenské zdravotní pojišťovny ČR, mají prakticky jedinou možnost - zaplatit si léčbu sami. VZP ČR pod vedením Zdeňka Kabátka přitom tajně zpětně proplácí léčbu některým movitým pacientům, kteří si ji hradili ze svého. Protonové centrum považuje situaci nadále za neudržitelnou a neetickou, a to zejména z hlediska pacientů, kteří nemohou díky tomuto přístupu uplatnit své právo na nejlepší možnou péči.  

Protonové centrum již dříve přistoupilo na požadavky VZP v několika oblastech. Akceptovalo paušální cenu léčby (500 000,- Kč za dospělého a 750 000,-Kč za dítě) i omezení platnosti smlouvy na pět let. Odborná společnost doporučila takto léčit více jak 3 000 pacientů ročně, není tedy racionální důvod přístup k léčbě omezovat. Otázky ceny léčby v Praze a Mnichově i počty pacientů byly ze strany VZP značně medializovány. Bohužel je nutno konstatovat, že údajný půlmilionový paušál v cizím centru, kterým se chlubí VZP, se nezakládá na pravdě. PTC disponuje kopií faktury pacienta léčeného vloni v Mnichově, kdy léčba klienta VZP stála 713 000,- Kč.

Dle stanoviska předních českých dětských onkologů tuto léčbu potřebuje ročně více než 100 dětí, kterým se jejich organismus teprve vyvíjí, jejich tkáně a orgány dynamicky rostou a jsou tedy k záření mnohem citlivější, než je tomu u dospělých. Proto dětští onkologové doporučují takto léčit 80 % všech dětí, které mají být ozařovány. „Protonová léčba pro děti i dospělé v indikovaných případech má své zastoupení zejména u mozkových nádorů, u nádorů pankreatu a u nádorů, kde je potřeba cílené léčby v rizikových strukturách okolí. Samozřejmě u dětí cílené záření zlepšuje kvalitu života do budoucna,“ řekl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima

V případě léčby mladistvých i dospělých pacientů se zástupci české odborné veřejnosti, přední čeští lékaři pod garancí 1. LF UK, shodli takto léčit ta nádorová onemocnění, u kterých současná léčba selhává, nebo jsou výsledky neuspokojivé. Kromě nádorů dětského věku se jedná o nádory očí, nádory ležící v oblasti páteře, nádory v oblasti baze lební, nádory prostaty, nádory hlavy a krku či nádory plic, kdy má poškození zdravé tkáně dlouhodobé následky, nebo ty indikace, kde jsou výsledky současné terapie naprosto nedostatečné pro nemožnost dosáhnout konvenčním ozařováním potřebné účinné dávky (nádory slinivky břišní, vybrané plicní nádory) a také ty, kde protonová terapie výrazně snižuje rizika komplikací a zvyšuje kvalitu života (prostata).

Renomovaný časopis Physics World zařadil léčbu hadrony (těžké částice, mezi které patří protony) mezi pět nejvýznamnějších fyzikálních objevů za posledních 25 let. Ředitel Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jan Řídký: „Protony, jakožto hmotné nabité částice, dokážeme díky naší nejmodernější technologii dopravit s milimetrovou přesností do nádoru, tam je zastavit a jejich energií zničit nádorové buňky. Zdravé orgány a tkáně v okolí nádoru jsou prakticky nezasaženy škodlivým zářením.“

Protonovému centru jde především o to, aby se protonová léčba dostala přednostně k českým pacientům. Jsme přesvědčeni, že naše shora naznačené neshody by neměly bránit tomu, aby pojištěnci VZP měli běžný přístup k celosvětově nejmodernější radioterapeutické péči, která je k dispozici v České republice a věříme, že najdeme se Správní radou VZP v novém složení společné řešení v zájmu nemocných.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…