V českých kontejnerech končí hlavně pečivo
„Ačkoliv Češi často hledají způsoby, jak ušetřit, velká část domácností stále vyhazuje jídlo ¦ 49 % to dokonce činí pravidelně,“ říká Lenka Hálková, marketingová manažerka společnosti Tetra Pak. Mezi potravinami, jejichž osudem je skončit v koši, bezkonkurenčně vede pečivo ¦ vyhazuje ho 55 % Čechů. Podobně jako se starými rohlíky však Češi zachází i s ovocem a zeleninou, které likviduje 39 % respondentů. Velká část lidí při vaření špatně odhadne množství nebo jejich kuchařský výkon nedopadne dobře: takřka každý druhý se totiž přiznal k vyhazování uvařených jídel. Nejvíce s ním plýtvají mladí lidé do 29 let věku, připravené pokrmy hází do koše více než polovina. Jen o něco lépe jsou na tom tekuté potraviny a mléčné výrobky. Podíl likvidátorů potravin je výrazně nižší ve věkové skupině 45¦59 let. „Starší lidé jsou zvyklí kupovat věci s větším rozmyslem, takže si z obchodu odnáší jen věci, které skutečně potřebují. Také už mají větší praxi a lepší odhad. Navíc umí ekonomičtěji zacházet se zbytky,“ konstatuje Hálková.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva