Průzkum SANEP: Hnutí ANO se propadá, od druhé ČSSD jej dělí pouze čtyři desetiny procentního bodu

12.04.2016 14:58

Další propad voličské přízně zaznamenalo hnutí Ano, které by sice aktuálně se ziskem 21,3% hlasů vítězilo v hypotetických sněmovních volbách, nicméně oproti březnu ztratilo 1,1 procentního bodu. Tato ztráta tak potvrzuje, že část voličů hnutí Ano ztrácí důvěru v Andreje Babiše, který čelí podezření z dotačního podvodu. Kauza „Čapí hnízdo“ tak oslabuje hnutí ANO a ohrožuje jeho dosavadní vedoucí pozici.

Průzkum SANEP: Hnutí ANO se propadá, od druhé ČSSD jej dělí pouze čtyři desetiny procentního bodu
Foto: SANEP
Popisek: SANEP, logo

Na vedoucí hnutí ANO se dotahuje druhá ČCSD, která si oproti březnu polepšila o 1,5 procentního bodu a s aktuálním ziskem 20,9% hlasů ztrácí na vedoucí hnutí ANO pouze čtyři desetiny procentního bodu. 

Třetí nejsilnější stranou je v dubnu opět KSČM, která se těší přízni 14,1% voličů. 

Nadále na sestupu je oproti minulému měsíci TOP 09, kterou by aktuálně volilo 5,3% voličů. TOP 09 se tak přibližuje k pětiprocentní hranici, která je vstupenkou pro vstup do Poslanecké sněmovny.  

Pokles voličského zájmu o TOP 09, ale i odklon části voličů od hnutí Ano v důsledku kauzy „Čapí hnízdo, stojí za návratem části voličů zpět k ODS, která se stejně jako v březnu, těší i aktuálně přízni 10,9% voličů. ODS tak po dlouhé době pozvolna přebírá pozici nejsilnější pravicové strany. 

Lidovci se aktuálně těší přízni 6% voličů, což je o tři desetiny procentního bodu více, než ukázal průzkum společnosti SANEP v minulém měsíci.   

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročila pětiprocentní hranici. 

Těsně pod pětiprocentní hranicí by v dubnu skončil Úsvit-NK se ziskem 4,7% hlasů a Svobodní se ziskem 4,4% voličů, kteří nadále mírně posilují a jsou pro pravicové voliče jistou alternativou na pravicovém spektru. 

Čtyřprocentní hranici pokořila se ziskem 4,1% hlasů strana Tomio Okamury SPD. 

Piráti se aktuálně těší přízni 3,4% voličů a STAN 0,8%. 

Výsledky šetření společnosti SANEP představují aktuální teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici.  

Do volebních preferencí se do určité míry stále promítá vliv tématu spojeného s uprchlickou krizí, ale i aktuální dění kolem ČSSD a zejména pak kolem předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

HYPOTETICKÝ VOLEBNÍ MODEL – POSLANECKÉ MANDÁTY: 

Hypotetický volební model byl sestaven pomocí d'Hondtovy metody pro výpočet mandátů. Vychází z dubnového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 51,4% rozhodnutých voličů a také údajů posledních sněmovních voleb. 


Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 1. – 6. dubna 2016 na vybrané skupině 3.451 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.317 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 51,4% respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat.





Výsledky tohoto průzkumu jsou k dispozici ke stažení:
 stáhnout výsledky průzkumu
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…