Prvenství v soutěži Bezpečná nemocnice patří nemocnicím v Jihlavě a Benešově

26.01.2015 17:00

Tématem letošního v pořadí už 7. ročníku odborné soutěže lůžkových poskytovatelů zdravotních služeb Bezpečná nemocnice byla Bezpečná péče o seniory. V konkurenci 19 přihlášených projektů se absolutním vítězem stala krajská příspěvková organizace Nemocnice Jihlava se svým projektem PROAKTIVNÍ PŘÍSTUP V EDUKACI SENIORŮ, se kterým dominovala v ošetřovatelsko-medicínské sekci.

Prvenství v soutěži Bezpečná nemocnice patří nemocnicím v Jihlavě a Benešově
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nejvíce bodů od odborné poroty ve druhé soutěžní oblasti technicko-provozní získala Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov za projekt Zachovej klid a rozvahu – projekt edukačního videa pro školení v protipožární ochraně – zásah při požáru. Ceny zástupcům oceněných zdravotnických zařízení předal dnes v Horáckém divadle v Jihlavě hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek spolu s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Hodnocení přihlášených projektů prováděla osmičlenná porota složená ze zástupců partnerů soutěže,  zástupce zdravotnických zařízení, zástupce Ministerstva zdravotnictví ČR, zástupce Zdravotnické komise Rady Kraje Vysočina a zástupce Krajského úřadu Kraje Vysočina. „Hodnocení porotců nebylo tentokrát vůbec jednoduché. Nejenže byl do soutěže přihlášen dosud nejvyšší počet projektů, ale navíc všechny se vyznačují vysokou kvalitou i využitelností a výsledné bodové rozestupy byly minimální,“ uvedl hejtman Jiří Běhounek. Cílem soutěže Bezpečná nemocnice je upozornit na možná rizika při poskytování zdravotních služeb v lůžkových zařízeních akutní, následné i dlouhodobé péče, a to jak ve vztahu k pacientům, tak i k personálu. Jedním z důležitých hodnotících kritérií je také využitelnost projektů respektive jejich přenositelnost do ostatních zdravotnických zařízení. 

Vyhlašovatelem soutěže je Kraj Vysočina ve spolupráci s partnery - Spojená akreditační komise, o. p. s., Johnson & Johnson, s.r.o., Project HOPE – Česká republika, o. p. s., a Česká asociace sester, o. s.

Celkové výsledky:

Sekce 1:

1. Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje: "Zachovej klid a rozvahu – projekt edukačního videa pro školení v protipožární ochraně – zásah při požáru"
2. Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace: "Bezpečnostní kamerový záznamový systém"
3. Masarykova městská nemocnice v Jilemnici: "Péče o pacienta v seniorském věku"

Sekce 2:

1. Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace: "Proaktivní přístup v edukaci seniorů"
2. Ústřední vojenská nemocnice - Vojenská fakultní nemocnice Praha : "SepsE – Nemocné Infekce OhRožuje „BACTERIEMIA ZERO“
3. Svitavská nemocnice, a.s.: „Paliativní péče v podmínkách LDN“

Ostatní hodnocené projekty:

Nemocnice Havlíčkův Brod, příspěvková organizace: "Senior na ODN"
Svitavská nemocnice, a.s.: „Zážitkové vzdělávání v péči o seniory“
Nemocnice Písek, a.s., Oddělení následné péče: "Uplatnění konceptu bazální stimulace při uspokojování potřeb bezpečí a jistoty u seniorů“
Vysokomýtská nemocnice, příspěvková nemocnice Pardubického kraje: "PÁDY  PACIENTŮ V NÁSLEDNÉ PÉČI – NEKONEČNÝ PŘÍBĚH?"
Fakultní nemocnice Královské Vinohrady: "Tým pro rizikové pacienty – cesta k vytváření bezpečného prostředí pro pacienty ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady"
Masarykův onkologický ústav: "Příprava sester seniorek na pozici mentorek v Masarykově onkologickém ústavu Brno"
Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a.s., nemocnice Středočeského kraje: "Analýza, edukace a prevence medikačních pochybení v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov"
Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace: "Prevence komplikací u seniorů při dlouhodobém pobytu v nemocnici"
Nemocnice Jindřichův Hradec a.s.: "Týmová spolupráce v rámci aktivizačních programů"
Fakultní nemocnice Ostrava, pracoviště LDN v Klokočově: "Modernizace a obnova infrastruktury v LDN Klokočov - program bezpečné, kvalitní, komplexní a kontinuální  péče o seniory"
Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa, a.s.: "Zapojení rodiny do edukace na oddělení LDN"
Litomyšlská nemocnice, a. s.: "Bezpečný návrat domů"
Dialýza pro děti a dospělé Pediatrická klinika Fakultní nemocnice Motol: "Edukace rodičů a rodinných příslušníků dialyzovaných dětí"

Celkový vítěz

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace: "Proaktivní přístup v edukaci seniorů"

Kolektiv Kardiologického oddělení Nemocnice Jihlava připravil pro pacienty, kteří jsou opakovaně rehospitalizováni pro neuspokojivou kontrolu krevního tlaku a nedodržování dietních a léčebných opatření u chronického srdečního selhání barevný leták se stručnými a jasně formulovanými edukačními pravidly. Pacienti je dostávají po stabilizaci stavu během hospitalizace a také jsou vydávány v dispenzární ambulanci kardiologického oddělení.

Na základě snížení počtu rehospitalizací u těchto pacientů je zřejmé, že důsledná a jasná edukace vede ke zlepšení compliance pacientů, to znamená k souhlasu pacienta s navrženým léčebným režimem, který mu byl doporučen a zároveň vede k lepšímu dodržování tohoto režimu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…