REMA Systém: V Praze se poběží pro gorily, pomoci gorilám můžete i odevzdáním starého mobilu

13.06.2013 9:00

V centru Prahy proběhne v sobotu 15. června již čtvrtý ročník Běhu pro gorily. Charitativní běh odstartuje ve 14 hodin na Hradčanském náměstí a účastníci poběží 4,6 kilometru do cílové rovinky na Václavském náměstí. Cílem akce je podpořit ochranu goril nížinných v africkém Kamerunu, které jsou ohroženy vyhynutím. Přispět na gorily mohou lidé nejen účastí na běhu, ale také odevzdáním starého vysloužilého mobilu u stánku společnosti REMA Systém, který se bude nacházet v cíli trasy.

REMA Systém: V Praze se poběží pro gorily, pomoci gorilám můžete i odevzdáním starého mobilu
Foto: red
Popisek: REMA Systém

Pomoci ohroženým gorilám nížinným můžete již tuto sobotu 15. června na Běhu pro gorily organizovaném Hlavním městem Praha ve spolupráci se Zoo Praha. Výtěžek z akce vybraný na startovném ve výši 500 nebo 1000 korun poputuje na projekt Toulavý autobus, který vychovává školáky z pralesních oblastí Kamerunu k ochraně goril. Na Václavském náměstí mohou účastníci také odevzdat svůj nepotřebný mobilní telefon, a podpořit tak projekt s názvem „Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa“.

„Za každý odevzdaný mobil přispějeme deseti korunami na pořízení vybavení pro strážce kamerunské biosférické rezervace Dja, kteří ochraňují i zdejší gorily nížinné,“ uvedl Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která projekt na podporu goril realizuje ve spolupráci s pražskou zoo. „Gorily jsou v Africe mimo jiné ohrožovány těžbou koltanu, který se používá na výrobu miniaturních kondenzátorů do mobilních přístrojů. Recyklací této suroviny je možné omezit její nákladnou těžbu, a tím i snížit její dopad na vzácné gorily,“ doplnil Kubernát.

Projekt „Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa“ funguje již přes tři roky. Možnost odevzdat vyřazený mobilní přístroj se přitom zájemcům nenaskýtá jen na charitativním Běhu pro gorily. Sběrné boxy se aktuálně nachází již v 15 zoologických zahradách po celé ČR, na vybraných pracovištích Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a v Krkonošském národním parku. Mobily pro gorily sbírají také některé základní a mateřské školy. Každý rok se jich vybere několik tisíc.

„V průběhu minulého roku jsme v rámci projetu vybrali 8 374 mobilních telefonů. To znamená, že na podporu strážců pralesa putovalo celkem 83 740 korun,“ sdělil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém. „Na Běhu pro gorily se každoročně setkáváme s velkým zájmem účastníků o projekt a věříme, že nejinak tomu bude i letos,“ doplnil Kubernát.

O společnosti REMA Systém

REMA Systém je neziskově hospodařící společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech. Systém byl založen 14. února 2005. Iniciovali jej největší dovozci a výrobci informačních technologií a telekomunikací v ČR. Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Za tímto účelem REMA Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci v celé České republice. REMA Systém se zaměřuje na komplexní řešení pro všechny skupiny elektrozařízení. REMA Systém realizuje projekty Zelená firma, Zelená škola, Zelená obec a Buď líný, v rámci nichž zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ze škol, firem, obcí a od domácností. Zároveň zastřešuje projekt Trash Made, který je zaměřen na výrobu šperků a doplňků z elektroodpadu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …