REMA Systém: V Praze se poběží pro gorily, pomoci gorilám můžete i odevzdáním starého mobilu

13.06.2013 9:00 | Zprávy

V centru Prahy proběhne v sobotu 15. června již čtvrtý ročník Běhu pro gorily. Charitativní běh odstartuje ve 14 hodin na Hradčanském náměstí a účastníci poběží 4,6 kilometru do cílové rovinky na Václavském náměstí. Cílem akce je podpořit ochranu goril nížinných v africkém Kamerunu, které jsou ohroženy vyhynutím. Přispět na gorily mohou lidé nejen účastí na běhu, ale také odevzdáním starého vysloužilého mobilu u stánku společnosti REMA Systém, který se bude nacházet v cíli trasy.

REMA Systém: V Praze se poběží pro gorily, pomoci gorilám můžete i odevzdáním starého mobilu
Foto: red
Popisek: REMA Systém

Pomoci ohroženým gorilám nížinným můžete již tuto sobotu 15. června na Běhu pro gorily organizovaném Hlavním městem Praha ve spolupráci se Zoo Praha. Výtěžek z akce vybraný na startovném ve výši 500 nebo 1000 korun poputuje na projekt Toulavý autobus, který vychovává školáky z pralesních oblastí Kamerunu k ochraně goril. Na Václavském náměstí mohou účastníci také odevzdat svůj nepotřebný mobilní telefon, a podpořit tak projekt s názvem „Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa“.

„Za každý odevzdaný mobil přispějeme deseti korunami na pořízení vybavení pro strážce kamerunské biosférické rezervace Dja, kteří ochraňují i zdejší gorily nížinné,“ uvedl Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která projekt na podporu goril realizuje ve spolupráci s pražskou zoo. „Gorily jsou v Africe mimo jiné ohrožovány těžbou koltanu, který se používá na výrobu miniaturních kondenzátorů do mobilních přístrojů. Recyklací této suroviny je možné omezit její nákladnou těžbu, a tím i snížit její dopad na vzácné gorily,“ doplnil Kubernát.

Projekt „Přineste starý mobil – podpořte strážce pralesa“ funguje již přes tři roky. Možnost odevzdat vyřazený mobilní přístroj se přitom zájemcům nenaskýtá jen na charitativním Běhu pro gorily. Sběrné boxy se aktuálně nachází již v 15 zoologických zahradách po celé ČR, na vybraných pracovištích Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a v Krkonošském národním parku. Mobily pro gorily sbírají také některé základní a mateřské školy. Každý rok se jich vybere několik tisíc.

„V průběhu minulého roku jsme v rámci projetu vybrali 8 374 mobilních telefonů. To znamená, že na podporu strážců pralesa putovalo celkem 83 740 korun,“ sdělil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém. „Na Běhu pro gorily se každoročně setkáváme s velkým zájmem účastníků o projekt a věříme, že nejinak tomu bude i letos,“ doplnil Kubernát.

O společnosti REMA Systém

REMA Systém je neziskově hospodařící společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech. Systém byl založen 14. února 2005. Iniciovali jej největší dovozci a výrobci informačních technologií a telekomunikací v ČR. Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Za tímto účelem REMA Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci v celé České republice. REMA Systém se zaměřuje na komplexní řešení pro všechny skupiny elektrozařízení. REMA Systém realizuje projekty Zelená firma, Zelená škola, Zelená obec a Buď líný, v rámci nichž zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ze škol, firem, obcí a od domácností. Zároveň zastřešuje projekt Trash Made, který je zaměřen na výrobu šperků a doplňků z elektroodpadu. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…