ŘSD ČR nastavuje optimalizace procesů

05.12.2014 20:55

Na základě rozhodnutí a podpory Soni Křítkové pověřené řízením ŘSD ČR, byly zahájeny a v poměrně krátké době dokončeny popisy a optimalizace procesů daných zejména Zřizovací listinou, zákonem č. 13/1997Sb., o pozemních komunikacích, vyhláškou č. 104/1997 Sb., kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích, a některými dalšími normami.

ŘSD ČR nastavuje optimalizace procesů
Foto: ŘSD
Popisek: Logo ŘSD

Byl tak vytvořen základ pro stabilizaci a zvyšování efektivnosti činností ŘSD ČR a zvýšení transparentnosti procesů výstavby, správy, údržby a oprav dálnic a silnic I. třídy. Rozhodnutím Soni Křítkové byly konkrétním zaměstnancům ŘSD ČR stanoveny a do pracovních náplní budou zakotveny jednoznačné odpovědnosti za každý proces ŘSD ČR a také nezbytné pravomoci.

„Konečně byl nastaven systém, který v souladu s požadavky normy ČSN EN ISO 9001 umožňuje sledovat a zvyšovat výkonnost jednotlivých procesů a kvalitu činností ŘSD ČR, objektivně hodnotit dodavatele ŘSD ČR, předcházet škodám a v neposlední řadě systém, který výrazně omezuje korupční prostředí,“ prohlásila Soňa Křítková.

Na projektu se podíleli manažer kvality, vedoucí zaměstnanci vybraných organizačních útvarů a vlastníci procesů. Podařilo se naplnit všechny stanovené cíle. Byly popsány všechny důležité procesy, stanoveny jednoznačné a vymahatelné odpovědnosti konkrétním zaměstnancům (vlastníkům procesů) a definovány měřitelné parametry efektivnosti procesů a kvality jejich výstupů. Byl vytvořen model procesů, který umožní rozšířit stávající Systém managementu kvality, a který bude východiskem pro případný přechod ŘSD ČR na jiný typ organizace.

Sjednotilo a centralizovalo se řízení činnosti organizačních jednotek (Závodů, Správ a Středisek), při zachování jejich potřebné autonomie a současně se zvýšila informovanost uvnitř organizace. Systém umožní aktivizovat a více zapojit zaměstnance do zlepšování všech činnosti ŘSD ČR bez ohledu na jejich zařazení.

Dalšími kroky, které budou následovat, je aktualizace vnitřních předpisů ŘSD ČR na základě zpracovaného modelu procesů a matice odpovědností, počínaje organizačním řádem, a zajištění akceschopnosti oddělení procesního řízení tak, aby mohlo poskytovat účinnou pomoc vlastníkům procesů při udržování a zlepšování procesů, provádět nezávislou kontrolu dodržování nastavených pravidel, poskytovat vedení ŘSD ČR úplné a přesné informace o úrovni plnění cílů kvality a zapojovat zaměstnance do zlepšování fungování ŘSD ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ředitelství silnic a dálnic

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …