Rada Asociace krajů vyzývá MPSV, aby zajistilo prostředky na dofinancování sociálních služeb

24.05.2019 9:04

Rada Asociace krajů ČR na svém jednání v Českém Krumlově rozhodla o tom, že vyzve Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR (MPSV) k zajištění peněz na dofinancování sociálních služeb ve výši 2 miliardy korun a na výkon sociální práce v obcích ve výši 200 milionů korun. Během jednání to potvrdila předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Rada Asociace krajů vyzývá MPSV, aby zajistilo prostředky na dofinancování sociálních služeb
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Situace je alarmující, nedostatek finančních prostředků od státu může vést až k razantnímu omezování některých sociálních služeb v krajích. Komise Rady Asociace krajů pro sociální záležitosti se proto setkala na svém jednání ve Zlínském kraji s ministryní práce a sociálních věcí a informovala ji o tom, kolik finančních prostředků krajům chybí. Původně jsme měli od ministerstva získat 15 miliard 720 milionů korun, dostali jsme ale o 600 milionů méně. Tyto peníze MPSV využilo k financování svých sociálních zařízení, ale poskytovatelům sociálních služeb v regionech uvedené prostředky samozřejmě chybí. Proto jsme se následně na jednání Rady Asociace krajů rozhodli vyzvat ministerstvo, aby zajistilo dofinancování, a přesně jsme vyčíslili objem chybějících peněz. Z Ministerstva financí jsem navíc dostala informaci, že MPSV prostředky ve svém rozpočtu má, a sice v nespotřebované rezervě z minulých let ve výši 6 miliard korun,” vysvětlila Jana Mračková Vildumetzová, předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje.

Dodala také, že je nutné, aby Ministerstvo práce a sociálních věcí provedlo revizi vyhlášky o sociálních službách spojenou s aktualizací úhradových limitů poskytovatelů sociálních služeb. Zároveň je také podle hejtmanů nutná důkladná revize sociálních služeb včetně definice standardu a podmínek jednotlivých služeb, aby bylo jasné, jak je systém nastavený.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…