Rada vlády pro boj s korupcí řešila v týdnu financování politických stran

24.05.2015 8:57

tento týden se pod vedením ministra Jiřího Dienstbiera uskutečnilo v pořadí čtvrté jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Zabývalo se kontrolou financování politických stran a volebních kampaní, ochranou oznamovatelů ve státní správě a problematikou rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních korporací.

Rada vlády pro boj s korupcí řešila v týdnu financování politických stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V souladu s Plánem legislativních prací vlády na rok 2015 se v rámci přezkumu připravované protikorupční legislativy Rada tentokrát konkrétně zaměřila na návrh novely zákona o sdružování v  politických stranách a v politických hnutích a novely volebních zákonů a návrh nařízení vlády o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávních jednání, který je součástí předpisů k implementaci zákona o státní službě. Na programu byl také materiál k problematice rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních korporací a zákazu státu obchodovat s takovými subjekty.

Novela zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích a novela volebních zákonů mimo jiné naplňuje doporučení ze strany GRECO (Skupina států proti korupci při radě Evropy). Vládní koalice se v tomto směru zavázala zpřísnit systém financování politických stran zavedením výdajového limitu pro volební kampaně a uzákoněním limitu pro dary od fyzických a právnických osob. Předložením novely naplňuje vláda úkol, který si stanovila v rámci Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015 v oblasti transparentnosti a otevřeného přístupu k informacím. Cílem zákona je, aby strany byly závislé na voličích, ne na komerčních sponzorech. Veškeré příjmy a výdaje volebních kampaní by měly jít přes transparentní účty. V souladu s tímto záměrem vlády se usnesla i Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. Ve svém stanovisku k novele zákona Rada doporučila snížení limitu pro dary fyzických osob z původně navrhovaných 2 mil. Kč na 1 mil. Kč. Přítomní zástupci neziskového sektoru takový krok vítají, stejně jako další přijaté doporučení na stanovení nulového limitu pro dary v rámci volebních kampaní ze strany právnických osob. Nulový limit pro dary právnických osob by měl zabránit obcházení zákonných limitů. V diskuzi vystoupil rovněž ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který je zároveň předsedou Rady a v tomto případě spolupředkladatelem novely společně s ministerstvem vnitra.

Návrh nařízení vlády o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání, tj. o whistleblowingu, je jedním z prováděcích předpisů zákona o státní službě. Návrh nařízení je součástí naplňování cíle implementace zákona o státní službě v rámci prioritní oblasti výkonná a nezávislá exekutiva a zároveň širšího cíle přijetí legislativního řešení oznamování korupce a ochrany oznamovatelů korupce, které je v rámci prioritní oblasti rozvoje občanské společnosti součástí Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015. Členové Rady se shodli, že možnosti ochrany oznamovatelů ve státní správě prostřednictvím nařízení vlády jsou velmi limitovaná a do budoucna je nezbytné ochranu oznamovatelů řešit zákonnou úpravou.

V souvislosti s implementací zákona o státní službě a za přítomnosti zástupce Sekce pro státní službu Ministerstva vnitra projednala Rada návrh vyhlášky o obsahu úřednické zkoušky a stanovisko k oddělení politické a úřednické linie státní služby.

Na jednání Rady proběhla diskuze o problematice rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních korporací a zákazu státu obchodovat s takovými subjekty prezentované ministrem Jiřím Dienstbierem, ke které se vyjádřili přítomní zástupci Finančního analytického útvaru Ministerstva financí, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva spravedlnosti. Problematikou se ještě před jednáním Rady zabývala samostatná pracovní skupina pro splnění úkolu přípravy věcného zadání řešení problematiky zákazu obchodování státu s obchodními korporacemi s nejasnou vlastnickou strukturou a rozkrývání konečných vlastníků, který je obsažen v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015.

Rady vlády pro boj s korupcí řešila kontrolu financování politických stran a volebních kampaní

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik. Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

Více informací o Radě je k dispozici na www.korupce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…