Rada vlády pro boj s korupcí řešila v týdnu financování politických stran

24.05.2015 8:57

tento týden se pod vedením ministra Jiřího Dienstbiera uskutečnilo v pořadí čtvrté jednání Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí. Zabývalo se kontrolou financování politických stran a volebních kampaní, ochranou oznamovatelů ve státní správě a problematikou rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních korporací.

Rada vlády pro boj s korupcí řešila v týdnu financování politických stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V souladu s Plánem legislativních prací vlády na rok 2015 se v rámci přezkumu připravované protikorupční legislativy Rada tentokrát konkrétně zaměřila na návrh novely zákona o sdružování v  politických stranách a v politických hnutích a novely volebních zákonů a návrh nařízení vlády o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávních jednání, který je součástí předpisů k implementaci zákona o státní službě. Na programu byl také materiál k problematice rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních korporací a zákazu státu obchodovat s takovými subjekty.

Novela zákona o sdružování v politických stranách a v politických hnutích a novela volebních zákonů mimo jiné naplňuje doporučení ze strany GRECO (Skupina států proti korupci při radě Evropy). Vládní koalice se v tomto směru zavázala zpřísnit systém financování politických stran zavedením výdajového limitu pro volební kampaně a uzákoněním limitu pro dary od fyzických a právnických osob. Předložením novely naplňuje vláda úkol, který si stanovila v rámci Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015 v oblasti transparentnosti a otevřeného přístupu k informacím. Cílem zákona je, aby strany byly závislé na voličích, ne na komerčních sponzorech. Veškeré příjmy a výdaje volebních kampaní by měly jít přes transparentní účty. V souladu s tímto záměrem vlády se usnesla i Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí. Ve svém stanovisku k novele zákona Rada doporučila snížení limitu pro dary fyzických osob z původně navrhovaných 2 mil. Kč na 1 mil. Kč. Přítomní zástupci neziskového sektoru takový krok vítají, stejně jako další přijaté doporučení na stanovení nulového limitu pro dary v rámci volebních kampaní ze strany právnických osob. Nulový limit pro dary právnických osob by měl zabránit obcházení zákonných limitů. V diskuzi vystoupil rovněž ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, který je zároveň předsedou Rady a v tomto případě spolupředkladatelem novely společně s ministerstvem vnitra.

Návrh nařízení vlády o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání, tj. o whistleblowingu, je jedním z prováděcích předpisů zákona o státní službě. Návrh nařízení je součástí naplňování cíle implementace zákona o státní službě v rámci prioritní oblasti výkonná a nezávislá exekutiva a zároveň širšího cíle přijetí legislativního řešení oznamování korupce a ochrany oznamovatelů korupce, které je v rámci prioritní oblasti rozvoje občanské společnosti součástí Akčního plánu boje s korupcí na rok 2015. Členové Rady se shodli, že možnosti ochrany oznamovatelů ve státní správě prostřednictvím nařízení vlády jsou velmi limitovaná a do budoucna je nezbytné ochranu oznamovatelů řešit zákonnou úpravou.

V souvislosti s implementací zákona o státní službě a za přítomnosti zástupce Sekce pro státní službu Ministerstva vnitra projednala Rada návrh vyhlášky o obsahu úřednické zkoušky a stanovisko k oddělení politické a úřednické linie státní služby.

Na jednání Rady proběhla diskuze o problematice rozkrývání nejasné vlastnické struktury obchodních korporací a zákazu státu obchodovat s takovými subjekty prezentované ministrem Jiřím Dienstbierem, ke které se vyjádřili přítomní zástupci Finančního analytického útvaru Ministerstva financí, Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva spravedlnosti. Problematikou se ještě před jednáním Rady zabývala samostatná pracovní skupina pro splnění úkolu přípravy věcného zadání řešení problematiky zákazu obchodování státu s obchodními korporacemi s nejasnou vlastnickou strukturou a rozkrývání konečných vlastníků, který je obsažen v Akčním plánu boje s korupcí na rok 2015.

Rady vlády pro boj s korupcí řešila kontrolu financování politických stran a volebních kampaní

Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí vznikla na základě rozhodnutí vlády jako její poradní orgán, který koordinuje a vyhodnocuje stav boje s korupcí v České republice, připravuje koncepční materiály z této oblasti a posuzuje návrhy vybraných právních předpisů z hlediska korupčních rizik. Předsedou Rady je ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier, jenž byl vládou v červenci 2014 pověřen koordinací boje s korupcí. Jejími členy jsou dále místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí, místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace, ministr vnitra, ministr spravedlnosti, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů, nejvyšší státní zástupce, předseda Svazu měst a obcí, předseda Asociace krajů, prezident Hospodářské komory, veřejná ochránkyně práv a v neposlední řadě šest zástupců nestátních neziskových organizací, akademické obce a odborné veřejnosti.

Více informací o Radě je k dispozici na www.korupce.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …