Rádio Retro popřeje posluchačům šťastné a veselé

02.12.2016 18:15

Počtvrté v řadě se posluchačům letos o Mikuláši přihlásí digitální stream s 28 hodinami vybraných archivních nahrávek pro adventní, vánoční i silvestrovský nebo novoroční poslech.

Rádio Retro popřeje posluchačům šťastné a veselé
Foto: pixabay.com
Popisek: Rádio, ilustrační foto

Tomáš Černý a Jan Kovařík uvedou rozhlasové pořady z rozmezí let 1937 až 1995. Dozvíte se, co si ženy nepřály pod stromeček dva roky před válkou, jak se slavily Vánoce na Valašsku před stoletím či kdo se staral o Třebechovický betlém v první půli šedesátých let.

Šťastné a veselé Rádio Retro vysílá od půlnoci 5. prosince až do prvních dnů roku 2017. Autoři vybrali staré pásky, které – až na drobné výjimky – dosud ve vánočním speciálu Rádia Retro nezazněly.

„Mezi emotivní vánoční obrázky jsme zařadili reportáž ze spojeneckého vysílání BBC z roku 1944, kde zaznívá báseň o domově se vzpomínkou na vojáka, který ji měl přednést na Štědrý večer v bunkru mezi zákopy, ale 23. prosince padl na hlídce. Protějškem rozhovorů s Čechoslováky u Dunkerque je vánoční poselství státního prezidenta Emila Háchy z roku 1939, z něhož je znát šeď a trýzeň protektorátního strachu,“ uvedl dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý.

Lehký úsměv navodí vyprávění malíře Jana Slavíčka, jehož hlavní kouzlo spočívá ve vzpomínce na rok 1908, kdy budoucí mistr palety dostal svoje první štětce a konývku na terpentýn. A k zamyšlení přivede Miroslav Horníček v pořadu Tichá pošta z roku 1965, kde přemítá o anonymních dopisech a jejich pisatelích odhodlaných urazit, zaútočit, nezajímat se o skutečnost a její podrobnosti – jak to dnešnímu člověku připomíná fenomén internetových diskusí. Estetiku vánočního rádia dokresluje hlas nezapomenutelného Karla Högera, jehož uslyšíme vyprávět o herecké práci v divadle, ve filmu, televizi a rozhlase a následně brilantně přednést povídku Jaroslava Haška Hodina pravopisu natočenou v padesátých letech.

Šťastné a veselé Rádio Retro nabízí také hudební archiválie. Nejen hudbu gramofonovou, ale také provozovanou speciálně pro vysílání před desítkami let. Pro leckoho může být objevem Serenáda od Jakuba Jana Ryby a jiný si vychutná Serenádu Sukovu, která už od konce druhé světové války nechybí na rozhlasové vlně o žádném Štědrém večeru. Z hudebního fondu archivu Českého rozhlasu jsme vybrali nahrávku z roku 1960, kde Serenádu Josefa Suka hraje orchestr z Japonska.

Program můžete poslouchat na webu rozhlas.cz, v mobilní aplikaci iRadio, přes satelit nebo v systému pozemního digitálního vysílání DAB.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…