Reakce ministerstva na článek „Účet za vodu v bazénu vyletí o tisíce“

23.10.2016 16:41

Redaktor Švec ve svém článku v MF Dnes s názvem „Účet za vodu v bazénu vyletí o tisíce“ v souvislosti s výzkumným projektem VÚV TGM naprosto pominul a neuvedl 3 klíčové skutečnosti. Právě jejich opominutí vyvolalo v médiích, u odborníků i u veřejnosti oprávněnou paniku. V naší reakci proto uvádíme tyto 3 klíčové skutečnosti jako nezbytné doplnění k pátečnímu článku MFD a doufáme, že pomůžou k vyjasnění vzniklé situace a také zamezí případnému dezinformování veřejnosti ze stran dalších médií v budoucnu.

Reakce ministerstva na článek „Účet za vodu v bazénu vyletí o tisíce“
Foto: mzp.cz
Popisek: Ministerstvo životního prostředí ČR

1. Článek v první řadě naprosto pomíjí fakt, že zmíněné ekonomické opatření, které je zavedené např. v Izraeli i dalších státech a VÚV TGM zkoumá jeho aplikaci v podmínkách ČR, je opatření, které je tam zavedené pro dobu extrémního sucha. Přirovnat jej lze např. k evakuaci v době ohrožení povodněmi. To je zcela klíčová informace, která se však v článku nikde neobjevila.

2. Výzkumný ústav vodohodpodářský - VÚV TGM, je výzkumným ústavem, jehož pracovní náplní je mimo jiné hledat řešení, jak chránit naši vodu a jak s ní nakládat, aby nám v budoucnu opravdu nedošla. Na základě vládou schváleného nařízení, které bylo koncipováno a vládou schváleno jako příprava podkladů pro strategii boje se suchem v ČR (nařízení vlády z roku 2015), má VÚV TGM uloženo prozkoumání různých modelů pro šetření s vodou v době sucha v ČR. Je nutné si tak uvědomit, že se jedná o fázi výzkumu různých možností, a ne o vládou chystané opatření, jak zaznělo v MFD a následně i dalších médiích.

3. Ministerstvo životního prostředí ani současná vláda popsané opatření do naší legislativy nepřipravují. Je to opatření, o kterém víme, že je v jiných státech funkční v době sucha. To, že výzkumný ústav zkoumá různé modely pro snížení spotřeby vody a jejich aplikaci v podmínkách ČR, což je jeho práce, ale naprosto neznamená, že něco takového zavádíme nebo bude zavedeno i u nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…