Reaktor VVER-1200 Leningradské JE již vyrobil přes 5 TWh elektřiny

05.04.2019 15:20

Ke dni 3. dubna 2019 vyrobil 5. blok Leningradské jaderné elektrárny od okamžiku, kdy byl připojen k přenosové soustavě, 5,007 TWh elektřiny. Pro tuto elektrárnu to znamená nejen pokračování jejího života, ale i růst jejího významu na energetické mapě regionu: nový blok pokryje 30 % výroby celé čtyřblokové elektrárny.

Reaktor VVER-1200 Leningradské JE již vyrobil přes 5 TWh elektřiny
Foto: Rosatom
Popisek: Leningradská jaderná elektrárna

„Dnes jsme připsali k historii Leningradské jaderné elektrárny další významné datum. Nový blok vyrobil svých prvních 5 TWh elektřiny. Základem tohoto úspěchu je bezpochyby kvalitní projekt, inovativní technologie a hlavně práce tisíců lidí – projektantů, stavebních a montážních dělníků, seřizovačů i personálu Leningradské elektrárny. Tento důležitý provozní ukazatel byl dosažen za neustálého dodržování bezpečného a ekologického provozu nového bloku,“ řekl ředitel Leningradské elektrárny Vladimir Pereguda. Leningradská elektrárna je pobočkou společnosti Rosenergoatom, elektroenergetické divize ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Elektřina vyráběná novým blokem je nezbytná pro rozvoj severozápadní části Ruské federace. V tomto regionu je v poslední době realizována řada velkých investičních projektů. O významu Leningradské elektrárny již mnohokrát mluvil gubernátor Leningradské oblasti Alexandr Drozdenko: „Spuštění nových bloků Leningradské jaderné elektrárny významným způsobem zlepší předpoklady regionu pro realizaci energeticky náročných projektů včetně těch v oblasti digitalizace a oborech s vysokou technologickou náročností.“

Podle propočtů bude komerční provoz nového bloku ročně přinášet do pokladny regionu přes 3 miliardy rublů (zhruba miliardu korun) v podobě daní. Pro obyvatele města Sosnovyj Bor nepředstavuje Leningradská elektrárna jen pracovní místa, ale i nejlevnější cenu tepla v regionu – 388 rublů (v přepočtu 136 korun) za Gcal.

Připomeňme, že elektrogenerátor 5. bloku Leningradské elektrárny s reaktorem VVER-1200 byl přifázován k síti 9. března 2018. Poté blok prošel nejrůznějšími zkouškami při různých hodnotách výkonu od 30 do 100 %. V říjnu 2018 zahájil komerční provoz a díky včasnému provedení všech prací přispěl k rekordu ve výrobě elektřiny, kterého dosáhl Rosenergoatom v minulém roce.

Na rok 2019 je plánováno, že Leningradská jaderná elektrárna vyrobí 28,03 TWh elektřiny, což je o 2 % více než v uplynulém roce. Největší podíl na splnění tohoto cíle bude mít právě nový blok – téměř 30 %.

Ve srovnání s tradičními bloky VVER-1000 má projekt, podle nějž byl postaven 5. blok Leningradské elektrárny, řadu výhod, které podstatně zlepšují jeho provozní, bezpečnostní a ekonomické parametry. Například jeho výkon vzrostl na 1200 MWe (o 20 %) a projektová doba provozu byla prodloužena na 60 let (o 100 %). Přitom splňuje nejpřísnější bezpečnostní požadavky uplatňované na mezinárodní úrovni.

Projekt VVER-1200 si vybraly pro své nové jaderné bloky i další země jako Bělorusko (Ostrověcká JE), Maďarsko (JE Paks II), Finsko (JE Hanhikivi), Egypt (JE El Dabaa) ad.

S reaktory VVER-1200 mají české firmy reálné dodavatelské zkušenosti. Do nových bloků Leningradské jaderné elektrárny například dodaly armatury firmy Arako, Armatury Group, Modřany Power, Mostro a MPower Engineering, LOCA-kabely Kabelovna Kabex a čerpadla Sigma Group. Šlo v souhrnu o produkci za 350 milionů korun. Do elektrárny Novovoroněžská II putovaly z Česka v letech 2003 – 2016 armatury, hermetické kabelové průchodky, čerpadla, elektropohony, laboratorní vybavení a obráběcí stroje v celkové hodnotě přes 1,4 miliardy korun.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. Na domácí půdě Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.

Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…