Regionální rada Moravskoslezsko proplatila už 16 miliard z EU na krajské projekty

12.09.2015 15:44

Regionální rada Moravskoslezsko, která se dnes sešla na svém stém jednání, vyplatila za uplynulých osm let už 16 miliard korun evropských dotací na projekty v Moravskoslezském kraji.

Regionální rada Moravskoslezsko proplatila už 16 miliard z EU na krajské projekty
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Letos zatím 1,5 miliardy korun, ale do konce roku by to mohlo být až dvakrát více. V končícím programovém období je z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko k dispozici dohromady přes 20 miliard korun. Desítky projektů se letos realizují a dokončují.

„Přibližně pět miliard korun z regionálního programu využila města a obce ke zlepšení svých služeb a prostředí. Dalších pět miliard korun šlo na významné dopravní investice a bezpečnost v kraji. Podařilo se modernizovat silnice II. a III. třídy napříč krajem a několik dopravních terminálů, například v Ostravě-Svinově nebo v Bruntálu, po kraji jezdí desítky novým autobusů a tramvají,“ shrnul významné evropské investice Miroslav Novák, předseda Regionální rady Moravskoslezsko a hejtman Moravskoslezského kraje.

Klíčovým a největším příjemcem evropských dotací je Moravskoslezský kraj a jeho příspěvkové organizace. Získal 5 miliard korun, které investoval zejména do zmíněné modernizace silnic, ale rovněž do sociálních služeb, školství a zdravotnictví.

„Vytvořit co nejvíce kvalitních rozvojových projektů a získat co nejvíce evropských peněz na to, aby se mohly uskutečnit – to je dlouhodobý cíl politické reprezentace Moravskoslezského kraje,“ podotkl hejtman Miroslav Novák. A daří se plnit: Moravskoslezský kraj patří k významným žadatelům o podporu z evropských finančních zdrojů, v počtu podaných žádostí je jedním z nejaktivnějších v České republice. Ve srovnání s ostatními kraji se řadí k těm, jimž se v rámci operačních programů daří získat nejvyšší objem finančních prostředků.

„Evropské peníze jsme použili také na lepší bezpečnost v kraji. Ke zprovozněnému Integrovanému bezpečnostnímu centru Moravskoslezského kraje se přidávají společná výjezdová centra hasičů a záchranářů v Ostravě-Jihu, Třinci, Městě Albrechticích a na letišti v Mošnově. Podařilo se také nakoupit nová vozidla a techniku pro profesionální i dobrovolné hasiče a záchranáře. Moderní vybavení speciální technikou přispívá ke zvýšení účinnosti a efektivity zásahů složek integrovaného záchranného systému a ke zkvalitnění veřejné služby pro občany,“ zdůraznil Josef Babka, místopředseda Regionální rady a 1. náměstek hejtmana kraje.

Města a obce investovala evropské miliardy hlavně do vlastní vybavenosti a služeb – modernizace škol, hřišť a volnočasových areálů, rekonstrukce kulturních a společenských zařízení nebo úprav náměstí a parků.

„Tento rok bude na evropské dotace a projekty jedním z nejbohatších za několik posledních let. V realizaci jsou desítky velkých investic i menších projektů, které mají být do konce roku dostavěny a které se budou proplácet letos i příští rok. Souběžně se rozbíhá dotační období 2014 až 2020, které místním municipalitám, podnikatelům i neziskovým organizacím otevírá další možnosti,“ shrnul Miroslav Novák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

19:02 Jihočeský kraj: Systém autobusových spojů umožňujících přepravu jízdních kol

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským koordinátorem dopravy (JIKORD) a smluvními dopravci opět p…