Rektor UJEP navštívil hejtmana Ústeckého kraje

05.04.2015 13:59

Dne 31. 3. 2015 proběhlo první oficiální setkání nového rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem s hejtmanem Ústeckého kraje.

Rektor UJEP navštívil hejtmana Ústeckého kraje
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D. se jako nový rektor UJEP představil Oldřichu Bubeníčkovi a zároveň představil i nového kvestora UJEP Ing. Leoše Nergla.

Rektor rekapituloval společné aktivity univerzity a kraje z uplynulého období v oblasti rozvoje, vědy, výzkumu a další spolupráce. Oba muži vyhodnotili kvalitu vzájemných vztahů a informovali se o současném stavu konkrétních oblastí spolupráce.

Doc. Balej upozornil zejména na program Inovační vouchery, v jehož rámci bylo ústecké univerzitě schváleno 6 projektů na podporu aplikovaného výzkumu především pro FVTM, PřF a FŽP. V souvislosti s tím rektor zmínil možnosti zapojení UJEP do výzkumné platformy, která má v kraji vzniknout.

Za společný záměr považují hejtman i rektor zřízení Inovačního centra Ústeckého kraje společně s Krajskou hospodářskou komorou, jehož cílem je akcelerace
inovačních aktivit na území kraje a společná podpora inovačních projektů.

Dále bylo diskutováno nedávno podepsané memorandum mezi ÚK, UJEP a Krajskou zdravotní, a. s., za účelem řešení dlouhodobého nedostatku lékařů i
nelékařského zdravotnického personálu v Ústeckém kraji a při rozšiřování možností celoživotního pregraduálního a postgraduálního vzdělávání v oblasti zdravotnictví. Zde doc. Balej vyzdvihnul možnosti i přínosy memoranda zejména pro fakultu zdravotnických studií.

Martin Balej dále navázal na již proběhlá jednání bývalého rektora UJEP s Oldřichem Bubeníčkem stran podpory technického vzdělávání v Ústeckém kraji. Byl diskutován současný stav aktivity spojující finanční podporu ze strany MŠMT, ÚK a UJEP za účelem zkvalitnění technického vzdělávání, rozšíření jeho nabídky a produkce vyššího počtu technicky vzdělaných absolventů v kraji.

Rektor UJEP informoval ústeckého hejtmana o dobře zavedených aktivitách UJEP v kraji, zejména o Teen Age University, netradiční a velice oblíbené formě
vzdělávání dětí v Ústí nad Labem. Dále o Univerzitě třetího věku (U3V), která se stala doslova hitem mezi seniory a rok od roku narůstá počet jejích účastníků, kteří již studují nejen v Ústí nad Labem, ale také v Roudnici nad Labem.

V současné době probíhají jednání o rozšíření U3V taktéž do Kadaně. Studium Celoživotního vzdělávání „vyváží“ univerzita do Mostu, Roudnice nad Labem, Varnsdorfu, ale i Karlových Varů a do Prahy. Studijní programy UJEP lze dále studovat na jejích detašovaných pracovištích v Mostě (fakulta životního prostředí) a Chomutově (fakulta výrobních technologií a managementu).

V rámci projektu OP VK na podporu přírodovědného a technického vzdělávání pořádá univerzita v Ústí nad Labem a v Teplicích tzv. Café Nobel, cyklus přátelských setkávání veřejnosti s vědci nad šálkem kávy.

Doc. Balej seznámil Oldřicha Bubeníčka s jednáními, která již vedl s primátorem města Ústí nad Labem Ing. Josefem Zikmundem, předsedou KHK ÚK Ing. Františkem Jochmanem, místopředsedou KHK Most Ing. Rudolfem Jungem nebo Gabrielou Nekolovou z HSR-ÚK.

V neposlední řadě informoval doc. Balej hejtmana ÚK o investiční výstavbě v Kampusu UJEP a dalších plánovaných aktivitách.

Doc. Balej: „Jednání s hejtmanem proběhlo ve velmi přátelském duchu. V závěru jsem měl možnost Oldřicha Bubeníčka požádat o zpřístupnění propagačních
fotografií Ústeckého kraje z kampaně Brána do Čech, které bych rád využil k propagaci krás Českého středohoří a tohoto regionu vůbec nejen ve své kanceláři, ale taktéž na chodbách rektorátu. Domnívám se, že propagace našeho krásného kraje je jednou z cest a možností, kde může kraj i univerzita
bezproblémově spolupracovat s oboustranným přínosem.“

„Univerzitu považuji za jednoho ze stěžejních partnerů Ústeckého kraje. Věřím, že se spolupráce v rámci přírodovědných a technických oborů ještě více prohloubí,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…