Rektor UJEP navštívil hejtmana Ústeckého kraje

05.04.2015 13:59

Dne 31. 3. 2015 proběhlo první oficiální setkání nového rektora Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem s hejtmanem Ústeckého kraje.

Rektor UJEP navštívil hejtmana Ústeckého kraje
Foto: ČT
Popisek: Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Doc. RNDr. Martin Balej, Ph.D. se jako nový rektor UJEP představil Oldřichu Bubeníčkovi a zároveň představil i nového kvestora UJEP Ing. Leoše Nergla.

Rektor rekapituloval společné aktivity univerzity a kraje z uplynulého období v oblasti rozvoje, vědy, výzkumu a další spolupráce. Oba muži vyhodnotili kvalitu vzájemných vztahů a informovali se o současném stavu konkrétních oblastí spolupráce.

Doc. Balej upozornil zejména na program Inovační vouchery, v jehož rámci bylo ústecké univerzitě schváleno 6 projektů na podporu aplikovaného výzkumu především pro FVTM, PřF a FŽP. V souvislosti s tím rektor zmínil možnosti zapojení UJEP do výzkumné platformy, která má v kraji vzniknout.

Za společný záměr považují hejtman i rektor zřízení Inovačního centra Ústeckého kraje společně s Krajskou hospodářskou komorou, jehož cílem je akcelerace
inovačních aktivit na území kraje a společná podpora inovačních projektů.

Dále bylo diskutováno nedávno podepsané memorandum mezi ÚK, UJEP a Krajskou zdravotní, a. s., za účelem řešení dlouhodobého nedostatku lékařů i
nelékařského zdravotnického personálu v Ústeckém kraji a při rozšiřování možností celoživotního pregraduálního a postgraduálního vzdělávání v oblasti zdravotnictví. Zde doc. Balej vyzdvihnul možnosti i přínosy memoranda zejména pro fakultu zdravotnických studií.

Martin Balej dále navázal na již proběhlá jednání bývalého rektora UJEP s Oldřichem Bubeníčkem stran podpory technického vzdělávání v Ústeckém kraji. Byl diskutován současný stav aktivity spojující finanční podporu ze strany MŠMT, ÚK a UJEP za účelem zkvalitnění technického vzdělávání, rozšíření jeho nabídky a produkce vyššího počtu technicky vzdělaných absolventů v kraji.

Rektor UJEP informoval ústeckého hejtmana o dobře zavedených aktivitách UJEP v kraji, zejména o Teen Age University, netradiční a velice oblíbené formě
vzdělávání dětí v Ústí nad Labem. Dále o Univerzitě třetího věku (U3V), která se stala doslova hitem mezi seniory a rok od roku narůstá počet jejích účastníků, kteří již studují nejen v Ústí nad Labem, ale také v Roudnici nad Labem.

V současné době probíhají jednání o rozšíření U3V taktéž do Kadaně. Studium Celoživotního vzdělávání „vyváží“ univerzita do Mostu, Roudnice nad Labem, Varnsdorfu, ale i Karlových Varů a do Prahy. Studijní programy UJEP lze dále studovat na jejích detašovaných pracovištích v Mostě (fakulta životního prostředí) a Chomutově (fakulta výrobních technologií a managementu).

V rámci projektu OP VK na podporu přírodovědného a technického vzdělávání pořádá univerzita v Ústí nad Labem a v Teplicích tzv. Café Nobel, cyklus přátelských setkávání veřejnosti s vědci nad šálkem kávy.

Doc. Balej seznámil Oldřicha Bubeníčka s jednáními, která již vedl s primátorem města Ústí nad Labem Ing. Josefem Zikmundem, předsedou KHK ÚK Ing. Františkem Jochmanem, místopředsedou KHK Most Ing. Rudolfem Jungem nebo Gabrielou Nekolovou z HSR-ÚK.

V neposlední řadě informoval doc. Balej hejtmana ÚK o investiční výstavbě v Kampusu UJEP a dalších plánovaných aktivitách.

Doc. Balej: „Jednání s hejtmanem proběhlo ve velmi přátelském duchu. V závěru jsem měl možnost Oldřicha Bubeníčka požádat o zpřístupnění propagačních
fotografií Ústeckého kraje z kampaně Brána do Čech, které bych rád využil k propagaci krás Českého středohoří a tohoto regionu vůbec nejen ve své kanceláři, ale taktéž na chodbách rektorátu. Domnívám se, že propagace našeho krásného kraje je jednou z cest a možností, kde může kraj i univerzita
bezproblémově spolupracovat s oboustranným přínosem.“

„Univerzitu považuji za jednoho ze stěžejních partnerů Ústeckého kraje. Věřím, že se spolupráce v rámci přírodovědných a technických oborů ještě více prohloubí,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…