Rema Systém: S jarním úklidem pomůže velká sběrová akce elektroodpadu

21.03.2013 9:08

V rámci jarního úklidu mohou obce nově využít možnosti uspořádání velké sběrové akce elektroodpadu. Záštitu nad velkým jarním sběrem vysloužilých elektrozařízení a baterií jim nabízí nezisková společnost REMA Systém. Ta zajistí odvoz nasbíraných elektropřístrojů a baterií i jejich následnou ekologickou likvidaci. Pro zúčastněné obce jsou rovněž připraveny propagační materiály, které občany informují o konání akce.

Rema Systém: S jarním úklidem pomůže velká sběrová akce elektroodpadu
Foto: red
Popisek: REMA Systém

Společnost REMA Systém nově rozšiřuje služby v rámci svého projektu Zelená obec. Města i vesnice si při organizaci letošního jarního úklidu mohou bezplatně objednat uspořádání sběrové akce pro své občany. Velký sběr elektroodpadu je společností REMA Systém naplánován tak, aby s ním zapojené obce měly co nejméně práce. Stačí pouze informovat občany o konání sběru za pomoci předem připravených propagačních materiálů a po sběrové akci učinit elektronickou objednávku odvozu sebraných elektrozařízení.

„Velkou sběrovou akci jsme doposud pořádali pouze ve firmách v rámci projektu Zelená firma. Po pozitivní zkušenosti s touto formou sběru vyřazených elektrozařízení jsme se ji letos rozhodli nabídnout také obcím,“ uvedl Petr Kubernát, výkonný ředitel společnosti REMA Systém, která již od roku 2008 realizuje projekt Zelená obec. „Občané se v průběhu akce mají možnost zbavit veškerého elektroodpadu od velkých domácích spotřebičů až po drobná elektrická zařízení, baterie či vyřazená DVD,“ doplnil Kubernát.

Cílem pořádání velkých sběrových akcí je nejen pomoci obcím ušetřit náklady za likvidaci elektrozařízení, za kterou v některých případech dosud platí, ale také podnítit ekologické chování občanů. Řada vysloužilých elektrospotřebičů a baterií totiž stále končí v běžném směsném odpadu a lidé si často neuvědomují důsledky svého jednání pro životní prostředí. Občané se díky akci mohou například dozvědět, jaký vliv má množství jimi vytříděného elektroodpadu na produkci škodlivého oxidu uhličitého.

„Pokud obec od svých občanů vybere více jak 200 kilogramů elektroodpadu, zašleme jí zdarma informační brožuru v elektronické podobě. Z ní se dozví, kolik materiálu a oxidu uhličitého se díky vybranému elektroodpadu ušetřilo,“ sdělil Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která zajišťuje zpětný odběr elektroodpadu na území celé České republiky. „Získá tak jasnou představu o svém reálném přispění k ochraně životního prostředí,“ dodal Kubernát.

O společnosti REMA Systém

REMA Systém je neziskově hospodařící společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech. Systém byl založen 14. února 2005. Iniciovali jej největší dovozci a výrobci informačních technologií a telekomunikací v ČR. Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Za tímto účelem REMA Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci v celé České republice. REMA Systém se zaměřuje na komplexní řešení pro všechny skupiny elektrozařízení. REMA Systém realizuje projekty Zelená firma, Zelená škola, Zelená obec a Buď líný, v rámci nichž zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ze škol, firem, obcí a od domácností. Zároveň zastřešuje projekt Trash Made, který je zaměřen na výrobu šperků a doplňků z elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…