Rosatom: Byla zahájena výstavba 3. bloku JE Akkuyu

11.03.2021 22:11

Dne 10. března 2021 byla slavnostně zahájena výstavba 3. bloku turecké jaderné elektrárny Akkuyu tím, že začalo betonování základů reaktorové budovy. Tuto elektrárnu v Turecku staví ruská korporace pro atomovou energii Rosatom.

Rosatom: Byla zahájena výstavba 3. bloku JE Akkuyu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov během ceremonie řekl: „Po třech letech od zahájení výstavby jaderné elektrárny Akkuyu rozjíždíme naplno stavební práce už na třetím bloku. Realizace tohoto projektu nabrala bezprecedentní tempo a chtěl bych vyjádřit upřímnou vděčnost turecké vládě i místní samosprávě za širokou podporu tohoto projektu. Jedině společně, za účasti vedení země a tureckého průmyslu a za podpory veřejnosti můžeme rychle a efektivně postavit jadernou elektrárnu, která bude představovat jeden ze základů energetické bezpečnosti Turecka.“

Turecký ministr energetiky a přírodních zdrojů Fatih Dönmez uvedl: „Výstavba a uvedení této elektrárny do provozu zajistí dodávky odpovídající zhruba 10 % spotřeby elektřiny v Turecku. Nelze opomenout ani důležitý přínos k ochraně našeho životního prostředí: jaderná elektrárna je totiž ekologicky čistým a stabilním zdrojem elektřiny. Projekt rovněž stimuluje další rozvoj průmyslu, hospodářství a zaměstnanosti a pomáhá rozvíjet řadu přidružených oborů.“

Stavební povolení pro 3. blok elektrárny Akkuyu bylo vydáno tureckým jaderným dozorem NDK 13. listopadu 2020. Základová deska je rozdělena do 16 zón a jejich betonáž bude probíhat 24 hodin denně za pomoci speciálních ochranných konstrukcí, které budou čerstvý beton chránit před deštěm a prachem. Výška desky dosahuje 2,6 metru a průměrný objem každé zóny činí 1100 kubíků. Celkem bude do základové desky nalito 17 000 kubíků betonové směsi.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Betonáži základové desky předcházely komplexní přípravné práce: opatření pro snížení hladiny spodní vody, výkopy základové jámy, úprava podkladové vrstvy a hydroizolace, montáž výztuží a umístění základových dílů. Proces betonáže je pečlivě kontrolován odborníky z laboratoře betonárky, zástupci společnosti Akkuyu Nuklear (vlastníka elektrárny) a společnosti TITAN 2 IC ICTAS INSAAT (generální dodavatel stavebních prací) a francouzské společnosti Assystem EOS (nezávislá organizace pro kontrolu stavebních prací).

Stavební a montážní práce nyní probíhají souběžně na všech čtyřech budoucích blocích elektrárny Akkuyu. Základová deska 1. bloku byla dokončena v březnu 2019. K dnešnímu dni je pokrok stavebních prací následující: v prvním bloku byl namontován lapač taveniny, suchá ochrana reaktoru a pokračuje betonáž stěn vnitřní ochranné obálky a sestavování třetího prstence vnitřního kontejnmentu. Mezi klíčové činnosti, které mají v blízké době proběhnout, patří montáž reaktorové nádoby.

Betonování základové desky 2. bloku začalo v dubnu 2020 a skončilo na začátku června 2020. Poté se rozběhla montáž stěn válcové části kontejnmentu, první prstenec již byl usazen na své místo stejně jako lapač taveniny. V nejbližší době blok čeká montáž opěrné konstrukce.

Balík dokumentace v rámci žádosti o stavební povolení pro 4. blok byl dozoru NDK předán 12. května 2020 a v současnosti probíhá jeho hodnocení úřadem. Na staveništi mezitím probíhají přípravy k výkopu základové jámy.

Do výstavby jaderné elektrárny Akkuyu jsou zapojeny české firmy podobně, jako je tomu i v případě ostatních bloků VVER-1200 stavěných Rosatomem v různých zemích světa. Společnost Sigma Group má dobré vyhlídky na vítězství v tendru na dodávku čerpací techniky v hodnotě cca 15 milionů eur. Dále společnost MICo dodá tlakové nádoby za asi 7,1 milionů eur a ŽĎAS výkovky pro výrobu hlavních cirkulačních čerpadel. Společnost ZPA Pečky vyrábí servopohony a společnost Arako armatury.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…