Rosatom: České firmy se připravují na Paks II

27.06.2021 22:30

Výstavba maďarské jaderné elektrárny Paks II neuniká pozornosti českých firem a řada z nich bedlivě sleduje vývoj a připravuje se na podání nabídek na dodávky svých produktů a služeb. Výhodou pro ně jsou dobré zkušenosti s jejich produkcí jak z maďarské strany, tak ze strany generálního dodavatele.

Rosatom: České firmy se připravují na Paks II
Foto: red
Popisek: Rosatom

Projekt dvou bloků VVER-1200 generace III+ je nyní na konci schvalovacího řízení. Maďarský jaderný dozor kontroluje dokumentaci připravenou generálním dodavatelem, ruskou korporací pro atomovou energii Rosatom, a stavební povolení by měl podle očekávání vydat letos na podzim. Mezitím na staveništi probíhají přípravné práce a po vydání stavebního povolení se bude moci výstavba rozběhnout naplno.

Velké dodavatelské kontrakty, například na turbínu a systémy kontroly a řízení, už byly podepsány a nyní přichází soutěže na menší smlouvy a dodávky dílčích celků, kde mají české firmy velký potenciál uspět.

„Projekt Paks II sledujeme od samého začátku. Chtěli bychom zde, stejně jako na Paks I, nabídnout naše řídicí systémy, které dodáváme do primárních i sekundárních částí jaderných elektráren. Věříme, že pro nás mluví vysoká kvalita, konkurenceschopný poměr cena/výkon a také dobré zkušenosti, které s našimi výrobky má Maďarsko i Rosatom. Společně se Škodou JS jsme v letech 2016-2020 dodali do stávajících bloků Pak se systémy pro řízení výkonu reaktoru, které ovládají pohony všech regulačních mechanismů bloku, a spolupracovali jsme také při dodávce řídicích systémů v rámci modernizace Arménské jaderné elektrárny, kdy byl naším zákazníkem Rusatom Service, jedna ze společností Rosatomu,“ uvádí Ivo Tichý, člen představenstva ZAT a.s.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Dalším příkladem je opavská armaturka ARAKO. Julia Dolguševa, výkonná ředitelka společnosti, uvádí: „Projekt Paks II je pro nás zajímavý podobně jako ostatní bloky typu VVER, kam dodáváme svou produkci. Na příští roky už máme pro Paks II podepsanou smlouvu na dodávku našich jaderných i průmyslových armatur. Projekty VVER jsou zásadní pro vytížení naší společnosti i pro udržení kompetencí a know-how, protože výstavba domácích bloků je zatím stále daleko.“

S maďarskou stranou podepsaly na začátku června rámcové dohody tři české firmy: ALVEL, ŠKODA JS a divize Energoprojekt ÚJV Řež. Dohody byly podepsány s maďarskou společností MVM ERBE, se kterou budou české firmy spolupracovat při inženýrském posouzení projektu Paks II.

ŠKODA JS patří mezi společnosti, které spoluprací při výstavbě bloků VVER-1200 navazují na minulé zkušenosti se svou produkcí v této jediné maďarské jaderné elektrárně. Její dodávky pro stávající čtveřici bloků se navíc datují až k samotnému počátku projektu, protože je výrobcem všech čtyř kompletů reaktorů VVER-440.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…