Rosatom: Nevšední prázdniny opavských dětí

26.07.2018 12:08

Jana Černá, Andrea Otáhalová a Petr Kubík, děti zaměstnanců společnosti ARAKO (dceřiná společnost ruské korporace pro atomovou energii Rosatom), společně s dalšími dětmi z Česka, Ruska, Irska a Spojených arabských emirátů prožily výjimečný prázdninový týden.

Rosatom: Nevšední prázdniny opavských dětí
Foto: Agentura Essential Communication, s.r.o.
Popisek: Aula během spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí

Ve dnech 14. až 21. července se zúčastnili 1. Mezinárodní letní kosmické školy Vesmír nás spojuje, během níž proběhlo i přímé spojení s Mezinárodní vesmírnou stanicí.

Vyvrcholením letní školy, která proběhla v Liberci, se stalo přímé spojení s ruskými kosmonauty na Mezinárodní vesmírné stanici Olegem Artěmjevem a Sergejem Prokopjevem, které zajistila ruská korporace pro vesmírnou činnost ROSKOSMOS. V pátek 20. července odpovídali formou videokonference na otázky účastníků tábora. Jednu z devíti otázek, na které vyšel čas během spojení trvajícího 23 minut a 2 vteřiny, položila Andrea Otáhalová. Zeptala se kosmonautů, jak jim utíká čas ve vesmíru.

Sergej Prokopjev jí odpověděl: „Ve vesmíru a na Zemi běží čas stejně, ale vše závisí na rychlosti kosmické lodi vzhledem k Zemi. Pokud bychom letěli v kosmické lodi rychlostí blízkou rychlosti světla, dva dny na palubě lodi by odpovídaly bezmála století na Zemi. Rychlost ISS je hodně vzdálená rychlosti světla, dosahuje 8 km/s, což znamená, že za tisíc dní bude kosmonaut žít asi o 2 až 3 vteřiny v budoucnosti.“

Svou otázku kosmonautovi mohli položit i ostatní účastníci tábora, a to během časově méně omezené besedy s kosmonautem Sergejem Avdějevem, který do roku 2005 držel světový rekord v délce pobytu ve vesmíru (747 dnů).

Dopolední program byl ve znamení vzdělávacích a tvůrčích workshopů. Petr Kubík se věnoval stavbě modelů raket a v teoretické části s vyučujícím podrobně rozebrali, jak rakety létají, jak se vyrábí motorky pro modely, jak raketu zbrzdit, aby se nerozbila při dopadu na zem, a pravidla soutěží v raketovém modelářství. Jejich workshop byl zakončen mezinárodní soutěží v pouštění modelů raket pod vedením mnohonásobného mistra světa v raketovém modelářství Vladimira Meňšikova.

Petr Kubík k tomu uvádí: „Workshop se mi líbil a teď si stavím modely i doma. Program byl celkově různorodý a zajímavý, líbilo se mi, že jsme jezdili na různá místa a poznali od každého něco. Na besedě s kosmonautem Avdějevem oceňuji, že jsme měli dost času a prostoru se zeptat na cokoliv. Příští rok bych jel určitě znovu.“
Jana Černá s Andreou Otáhalovou vyráběly indikátor stavu beztíže, který používají kosmonauti k tomu, aby zjistili, kdy na jejich pohyby nebude mít vliv zemská gravitace.
Andrea Otáhalová o táboře říká: „Na táboře se mi velmi líbilo, protože byl netradiční.  Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých informací o vesmíru, letech do kosmu a životě kosmonautů. Dokonce jsme měli možnost se s jedním z nich osobně setkat. Na táboře jsme si mohli vybrat z několika workshopů, já jsem si vybrala kosmický design, kde jsme vyráběli indikátory stavu beztíže. Kromě toho, jsem si procvičila i své znalosti ruštiny. Největším zážitkem bylo samozřejmě online spojení s vesmírnou stanicí a rozhovor s kosmonautem Sergejem Avdějevem.“

Zbývající část programu byla vyplněna poznáváním liberecké přírody a památek a sportovními aktivitami. Děti se vypravily k Mumlavským vodopádům, dobyly Ještěd, poznaly historii hradu Grabštejn a seznámili se s různými fyzikálními jevy v science centru iQLANDIA.

Škola probíhala v rámci česko-ruské soutěže Vesmír nás spojuje, která je organizována za podpory státní korporace pro kosmickou činnost ROSKOSMOS a pod záštitou českého prezidenta Miloše Zemana a ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského.

Organizátoři letní školy Společně do vesmíru a soutěže Vesmír nás spojuje jsou Rusko-česká smíšená obchodní komora, agentura Essential Communication s.r.o., vědeckovýzumná organizace RISKSAT a Mezinárodní asociace účastníků vesmírných činností MAKD.

Generálním partnerem těchto akcí je společnost UNIS a.s. Partnery jsou společnosti PBS Group a.s., Asociace leteckých a kosmických výrobců České republiky (ALV), společnost SUPRA Praha s.r.o., Česká kosmická kancelář, Ruské středisko vědy a kultury v České republice, České centrum – Český dům v Moskvě, Česká mincovna, týdeník Pražský telegraf a zpravodajský web Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…