Rosatom: První blok Běloruské JE vstoupil do komerčního provozu

11.06.2021 22:11

Čtvrtek 10. červen 2021 přinesl pro běloruskou energetiku významný přelom. První blok Běloruské jaderné elektrárny s reaktorem VVER-1200 má za sebou veškeré stavební, montážní a spouštěcí práce, všechny zkoušky a skončilo i povolovací řízení.

Rosatom: První blok Běloruské JE vstoupil do komerčního provozu
Foto: red
Popisek: Rosatom

Oficiálně vstoupil do komerčního provozu a nyní bude vyrábět ekologickou, stabilní a dostupnou elektřinu. Tímto působení generálního dodavatele, kterým je ruská korporace pro atomovou energii Rosatom, v elektrárně nekončí. Podle podmínek smlouvy má totiž ještě zodpovědnost za provozuschopnost bloku během garančního provozu. Až poté bude předán plně do správy a údržby zákazníka.

„Dnes jsme se stali svědky historické události. První blok nejnovější generace III+ postavený Rosatomem v zahraničí byl uveden do komerčního provozu. Je to výsledkem tvrdé práce týmu kvalifikovaných odborníků ze dvou zemí a dokladem spolehlivosti a efektivity ruských jaderných technologií,“ uvedl generální ředitel Rosatomu Alexej Lichačov.

„Běloruským kolegům jsme předali symbolický klíč od prvního jaderného bloku v zemi a mohu s jistotou říci, že se Bělorusko stalo majitelem jednoho z nejmodernějších a nejbezpečnějších jaderných bloků na světě. Tento klíč budou potřebovat zase až za 80 let, až se bude elektrárnu zavírat,“ řekl Alexandr Lokšin, prezident společnosti IK ASE, inženýrské divize Rosatomu, která má na starosti výstavbu a spouštění Běloruské elektrárny.

Anketa

Je správné, že Facebook smazal stránku poslance Lubomíra Volného?

11%
84%
hlasovalo: 16174 lidí

Spouštění 1. bloku Běloruské elektrárny začalo 7. srpna 2020 fyzikálním spouštěním, kdy začalo zavážení paliva do reaktoru. Dalšího mezníku bylo dosaženo 3. listopadu, kdy byl blok připojen k přenosové soustavě a začal do ní dodávat první elektřinu. 22. prosince potom vstoupil do zkušebního provozu, což je ještě jedna z fází spouštění, kdy pokračují komplexní testy elektrárny. 2. června 2021 potom byl kolegiem běloruského ministerstva pro mimořádné události na základě zkoušek schválen vstup bloku do komerčního provozu.

Do Běloruské jaderné elektrárny směřovala produkce řady českých firem, ať už jde o armatury, čerpadla, potrubí, elektropohony, nebo laboratorní vybavení. Je to podobné jako i v případě dalších bloků VVER-1200. Například v jaderných elektrárnách Leningradská II, Novovoroněžská II a Běloruská je možné najít armatury od společností Arako, Armatury Group, I.B.C. Praha, L D M, Modřany Power, Mostro, MPower Engineering a MSA, potrubí od Lavimont Brno, čerpadla od Sigma Group, kabely a kabelové, průchodky od Kabelovny Kabex, servopohony od ZPA Pečky a další produkci vyrobenou v Česku. Celkem jde o zboží v hodnotě přes 2 miliardy korun.

Běloruská jaderná elektrárna se dvěma bloky VVER-1200 o souhrnném výkonu 2400 MWe se staví poblíž města Ostrovec. Pro svou první jadernou elektrárnu si běloruská strana vybrala ruský projekt generace III+, který plně odpovídá mezinárodním bezpečnostním normám a doporučením Mezinárodní agentury pro atomovou energii. V současnosti jsou analogické bloky provozovány v Rusku: dva v Novovoroněžské jaderné elektrárně a dva v Leningradské.

Hlavní předností bloků VVER-1200 je unikátní spojení aktivních a pasivních bezpečnostních systémů, díky kterým je elektrárna maximálně odolná vůči vnějším i vnitřním hrozbám. Všechny moderní ruské bloky mají lapač taveniny, který v případě velmi těžké havárie zabrání úniku roztaveného jaderného paliva mimo elektrárnu, a další pasivní systémy, které jsou schopny plnit své funkce bez dodávky elektřiny a zásahy obsluhy bloku. Vylepšení se blok dočkal i z hlediska provozních parametrů: jeho výkon oproti předchozí generaci bloků VVER vzrostl o 20 %, výrazně se díky automatizaci snížil počet obslužného personálu a byla prodloužena projektová doba provozu na dvojnásobek (ze 30 na 60 let, s možností 20letého prodloužení).

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

13:21 Ministerstvo zahraničí: První Národní rozvojový den v Černínském paláci

Ve čtvrtek 25. dubna se na Ministerstvu zahraničních věcí uskuteční historicky první Národní rozvojo…