Rosatom podepsal s francouzským Alstomem jednu z největších dodavatelských smluv pro jadernou elektrárnu Hanhikivi

04.08.2016 16:36

Ruská společnost Rusatom Energo International podepsala minulý týden smlouvu s francouzsko-americkou společností Alstom na výrobu a dodávku turbogenerátoru pro finskou JE Hanhikivi. Elektrárna s jedním reaktorem VVER-1200 má vzniknout do roku 2024.

Rosatom podepsal s francouzským Alstomem jednu z největších dodavatelských smluv pro jadernou elektrárnu Hanhikivi
Foto: red
Popisek: Rosatom

Podle smlouvy Alstom vyprojektuje a dodá turbosoustrojí založené na technologii Arabelle vyvinuté touto společností. Součástí kompletu zařízení, které převádí pohybovou energii páry na elektrickou, je unikátní pomaloběžná turbína Arabelle. Alstom poskytne také další služby, k nimž patří například i práce spojené s montáží zařízení a jeho uváděním do provozu. Projekční práce mají začít neprodleně po podpisu smlouvy.

Smlouva na dodávku turbosoustrojí je jednou z největších smluv na dodávky komponent pro jaderné elektrárny a znamená podstatný milník v průběhu projektu. Komponenty mají být na staveniště dodány v roce 2011.

Nyní na staveništi probíhají přípravné práce – výkopové práce, stavba přístupových komunikací a infrastruktury pro stavební dělníky a techniku. Podle harmonogramu mají být tyto práce završeny přelomu let 2017 a 2018 odlitím betonu do základů reaktorové budovy, což je považováno za oficiální zahájení výstavby jaderné elektrárny. V roce 2023 mají být dokončeny stavební práce a montáž komponent a bude zahájeno spouštění nového bloku. O rok později má být uveden do komerčního provozu.

Na projektu JE Hanhikvi se bude podílet i česká společnost ÚJV Řež, a. s.. „V roce 2015 jsme podepsali Rámcovou smlouvu o podpoře při schvalování a výstavbě jaderné elektrárny Hanhikivi-1 s reaktorem VVER-1200. Postupně se rozběhly práce v řadě oblastí tohoto projektu, ve kterém může ÚJV Řež zužitkovat své zkušenosti z řady projektů zaměřených na elektrárny VVER v ČR i v zahraničí. Konkrétně jde o řešení kontroly a nezávislé posouzení projektové a bezpečnostní dokumentace či dokumentace k aktivní zóně reaktoru. Dále smlouva předpokládá aktivity v oblastech řízeného stárnutí, materiálových analýz, nakládání s radioaktivními odpady a další,“ řekl ing. Miroslav Horák, výkonný ředitel a místopředseda představenstva ÚJV Řež, a.s.

Alstom Power Systems byla původně energetická část francouzské strojírenské skupiny a od září 2015 patří do struktury americké společnosti General Electric, což je jeden z předních dodavatelů služeb pro jaderné elektrárny. Strojírenská skupina Alstom se nyní soustředí především na železniční dopravu. Součástí energetické části skupiny Alstom je také společnost AAEM, společný podnik francouzského Alstomu a ruského Atomenergomaše, strojírenské divize Rosatomu.

Společnost Rusatom Energo International (dříve Rusatom Overseas) patří do struktury Rosatomu a zabývá se mezinárodními projekty. Výstavbu finské JE Hanhikivi má na starosti finsko-ruská společnost Fennovoima, v níž ruská strana drží 34% podíl.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 250 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.

Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, na nichž pracuje 35 bloků produkujících přes 17 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě.

Rosatom zaujímá přední pozici na světovém trhu s jadernými technologiemi. Desetileté portfolium exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2015 hodnotu 110 miliard amerických dolarů a patří do něj 34 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…