Rosatom vyvinul ocel pro stoletý provoz jaderných reaktorů

12.07.2018 16:12

Nový typ oceli vyvinutý ruskými vědci umožní provozovat jaderné reaktory minimálně 100 let namísto 60 let jako v případě dnes stavěných jaderných elektráren.

Rosatom vyvinul ocel pro stoletý provoz jaderných reaktorů
Foto: Rosatom
Popisek: Výroba dna reaktorové nádoby v podniku Atommaš

Tento nový výsledek výzkumu a vývoje v ruské korporaci pro atomovou energii Rosatom představil návštěvníkům průmyslového veletrhu Innoprom Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele Rosatomu. Veletrh probíhá ve dnech 9. až 12. července v ruském Jekatěrinburgu.

„Jaderné elektrárny, které se dnes staví, mají garantovanou dobu provozu 60 let. Pokud však budou provozovány rozumně a ohleduplně vůči jednotlivým komponentám a budou pravidelně probíhat potřebné modernizace, je možné jejich provoz teoreticky prodloužit na 100 let. Abychom tuto teorii změnili v praxi, vyvinuli jsme novou ocel pro výrobu reaktorů, která vydrží 100 let provozu. Reaktor je pro nás určující, protože všechny ostatní komponenty je možné vyměnit, například turbínu, čerpadla a tepelné výměníky, ale reaktor nahradit nelze,“ uvedl Komarov.

Komarov dodal, že zatím nebyly provedeny reálné zkoušky a určení životnosti materiálu vychází z matematických modelů. „Díky digitálním technologiím jsme mohli metodou matematického modelování s vysokou přesností spočítat, že 100letý provoz bude možný,“ vysvětlil Komarov. Ověření výpočtů pomocí materiálových zkoušek teprve proběhne.

Podobný úspěch si v ocelářském světě připsal Rosatom v září loňského roku, kdy oznámil úspěšné dokončení zkoušek v tropickém prostředí. Šlo o nerezovou slitinu, z níž mají být vyrobeny teplosměnné trubičky pro pasivní systém odvodu tepla v jaderných elektrárnách stavěných v tropických oblastech. V tomto prostředí panuje vysoká teplota a vlhkost a vzduch je zde kontaminován chlorem, což urychluje korozi ocelových materiálů.

Systém pro pasivní odvod tepla mají všechny nové jaderné elektrárny ruské konstrukce počínaje ruskými elektrárnami Novovoroněžská II a Leningradská II, přes finskou Hanhikivi až po indickou Kudankulam, tureckou Akkuyu a egyptskou El-Dabaa. Zatímco v indické jaderné elektrárně Kudankulam s reaktory VVER-1000 byla při výstavbě použita metoda nanášení hliníkové ochranné vrstvy na nerezovou ocel, turecká elektrárna Akkuyu s reaktory VVER-1200 bude používat novou ocel.

Současné jaderné elektrárny, které vyrábějí elektřinu v Česku, měly projektovou dobu provozu 30 let. Po uplynutí této doby všechny dukovanské bloky získaly povolení k dalšímu provozu, které není ohraničené časově, ale je podmíněno splněním stanovených technických požadavků. Ve světě bývá provoz těchto bloků prodlužován až na 60 let. Temelínské bloky jsou teprve v polovině své projektové doby provozu a opět se očekává prodloužení v délce 20 až 30 let.

Mezinárodní průmyslový veletrh Innoprom se koná v Jekatěrinburgu pravidelně od roku 2010. V roce 2012 získal od ruské vlády status federálního veletrhu. Letošním tématem veletrhu, který pořádá ministerstvo průmyslu a obchodu Ruské federace, je digitální výroba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…