Rotary klub Praha City: Dar Praze a jejím návštěvníkům

07.07.2021 9:49

Před čtrnácti lety se na jedné ze schůzí Rotary klub Praha City zrodil nápad, jak vyjít vstříc v poznávání historie hlavního města jejím slepým či slabě vidícím návštěvníkům a turistům.

Rotary klub Praha City: Dar Praze a jejím návštěvníkům
Foto: Greta Blumajerová
Popisek: Rotary klub Praha City

Mnoho let se zdálo, že je to nesplnitelný cíl, kterému v cestě stojí mnoho překážek. Teprve, kdy se před třemi lety motorem celého nápadu stala Ing. Eva Volšická, po dlouhé řadě měsíců práce a boje s byrokraty na všechnožných úřadech, spolu se svými kolegy a přáteli, technicky dotáhla myšlenku do úplného závěru. A tak se před krátkým časem konalo slavnostní odhalení hmatového, neboli haptického modelu Pražského hradu hned na dvou jedinečných místech naší Stověžaté.


Haptický model Pražského hradu. Foto Greta Blumajerová

Svátek rotariánů to byl dvojnásobný, neboť v ten čas byl v Praze, Poděbradech a na dalších místech nejen České republiky, ale i na Slovensku, zahájen proces, který by měl vyústit v to, že se na kalendáře na celém světě dostane příští rok nový významný den – Mezinárodní den Rotary.

Dělat svět lepším

Rotary International je nejstarší mezinárodní klubovou organizací na světě. Vznikla v roce 1905 v americkém Chicagu. V současnosti působí ve více jak 200 zemích, kde v 35 000 Rotary klubech sdružuje 1,2 mil. členů – žen i mužů, vůdčích osobností, podnikatelů a profesionálů různých oborů. Tuto celosvětovou síť spojuje myšlenka vyjádřena mottem „Service Above Self“, tedy „Služba na prvním místě“. A to jak v rámci vlastní obce, tak v mezinárodním měřítku. Na základě etických principů a hodnot, jako je přátelství, integrita, diverzita, služba a vedení týmů se tak rotariáni snaží naplňovat své ušlechtilé poslání – dělat svět lepším. Velkou částí nejrůznějších aktivit Rotary klubů je charitativní činnost, ten pražský není výjimkou.


Ing. Eva Volšická u ještě zakrytého modelu: Rotary kluby byly v České republice obnoveny po řadě desetiletí v roce 1990. Nyní ve společném Rotary Distriktu 2240 ČR a SR je 76 klubů a téměř 1400 rotariánů. Foto Greta Blumajerová

Dotkni se pražské historie

Na první červnové sobotě se na špičce Slovanského ostrova, zalitého sluncem, jsme byli svědky významné události -  slavnostního odhalení hmatového modelu Pražského hradu za přítomnosti řady osobností z politického, kulturního a klubového života hlavního města republiky. Akt odhalení se konal pod záštitou Petra Hejmy, starosty městské části Praha 1, Patrika Nachera a Roberta Králíčka, poslanců Parlamentu ČR. Mezi hosty nechyběli zástupci organizace nevidomých a slabozrakých SONS, členové Rotary Till Mine Av Tor Lasson, RC Svedala Svedrup (Švédsko), RC Praha Szaríé Něsto, Rotary Distrikt 2240 ČR a SR ani mistři zhotovitelé bronzového modelu eliptického tvaru o základních rozměrech 1300 x 650 mm z Architekturmodellbau Zschorlau (Německo), česká Slévárna HVH Horní Kalná, re:architekti s.r.o Praha a Marmor Slivenec a.s. Po několik krátkých projevech haptický model vlastnoručně odhalil starosta Petr Hejma. Kanonáda nadšeného potlesku vyplašila racky na Vltavě. Výsledný efekt byl dvojnásobný, samotné umístění modelu s výhledem na panorama Pražského hradu na obzoru přes Most Legií je totiž bezkonkurenční. O tento výhled jsou sice nevidomí a slabozrací připraveni, ale bříšky svých prstů se alespoň seznámí s tvary hradu a utvoří si základní představu.


Momentka z odhalení modelu v Lobkowiczkém paláci. Foto Greta Blumajerová

Model není jediný!

Odhalením haptického modelu na Slovanském ostrově však oslavy Mezinárodního dne Rotary neskončily. Bronzové ztvárnění Pražského hradu má dvě identické verze. Jeden model je tedy umístěn tak říkajíc pod širým nebem na špici ostrova, druhý díky rodině Lobkowiczů zájemci od soboty pátého června 2021 najdou pod střechou Lobkowiczkého paláce přímo na Pražském hradě tak, aby byl chráněn před vlivy počasí, což jistě ocení právě návštěvníci s postižením zraku, kterým zastřešení umožní dotykovou prohlídku, i když mrzne nebo pálí sluníčko.


První doteky hmatového modelu. Foto Greta Blumajerová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…